Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar aangehouden wegens frauderen met kinderopvangtoeslag

Op woensdag 24 juli heeft de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst een man uit Dordrecht aangehouden. Het vermoeden van de dienst is dat de man tegen betaling kinderopvang- toeslag aanvroeg voor andere mensen. Dit terwijl die helemaal geen recht hadden op kinderopvangtoeslag.
Redactie Streek 56 | 26 juli 2024 13:00 | Aangepast op 26 juli 2024 12:44
De 61-jarige man wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrift. Het vermoeden bestaat dat hij mensen hielp met het onterecht aanvragen van kinderopvangtoeslag. De woning van de man is doorzocht en er werd beslag gelegd op zijn administratie, een laptop en meerdere telefoons.

De man kwam in beeld na meldingen van Logius, een overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor DigiD, en de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Uit vervolgonderzoek bleek dat de verdachte man diverse aanvragen voor kinderopvangtoeslag indiende bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. Een woordvoerder van de FIOD laat weten dat de verdachte dit deed dat vanaf een enkel IP-adres, maar wel voor meerdere personen. Daarbij maakte hij gebruik van hun DigiD-gegevens, wat strafbaar is.

Deze personen bleken later helemaal geen recht te hebben op kinderopvangtoeslag, omdat hun kinderen niet bekend waren bij de opgegeven kinderopvangorganisatie. Voor het indienen van de aanvragen ontving de man een vergoeding van deze mensen.

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag zonder het hebben van eigen kinderen of terwijl de eigen kinderen geen gebruik maken van kinderopvang is illegaal. De toeslag is specifiek bedoeld om ouders financieel te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang. Misbruik van deze regeling wordt beschouwd als fraude.

Lees meer over:

FIOD|fraude|kinderopvangtoeslag|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

L. zou zelfs vrienden hebben opgelicht, woensdag mag hij vrij: 'Zijn situatie is nijpend'

Hij moet zijn paspoort inleveren, zich regelmatig melden bij de politie, maar hij komt wel vrij. Dor...

112-nieuws: Sliedrechtse slachtoffer van babbeltruc, kinderen betrapt bij vernielen Roparun-bus en aanrijding motor in Zwijndrecht

Twee jongens zijn donderdagavond op heterdaad betrapt door de politie tijdens het vernielen van een ...

Politie gaat met koffiewagen de strijd aan tegen bancaire fraude

Met een vlotte babbel weten criminelen een hoop geld te ontfutselen van, vooral oudere, slachtoffers...