Dordrecht, Netherlands

Drechttunnel vorig jaar veruit de meest afgesloten tunnel van Nederland

De Drechttunnel tussen Zwijndrecht en Dordrecht heeft de discutabele eer het meest gesloten te zijn geweest tijdens 2023. Dit gebeurde maar liefst 2240 keer. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij Rijkswaterstaat. De tunnel, onderdeel van de A16, staat ruim bovenaan in het klassement waarin ook de Noordtunnel bij Alblasserdam hoog scoort.
Redactie Streek 56 | 1 juli 2024 11:57 | Aangepast op 1 juli 2024 11:57
In de top tien meest afgesloten tunnels zijn twee tunnels in onze streek te vinden, beiden zelfs in de top drie. Reizigers die met de auto over de A16 tussen Dordrecht en Rotterdam rijden hebben de meeste kans om voor een dichte tunnel te eindigen. De Drechttunnel staat ruim bovenaan in het klassement. Deze is zo’n 600 keer vaker gesloten geweest dan de Velsertunnel tussen Velsen en IJmuiden, die met 1686 sluitingen op nummer twee in het oneervolle klassement staat.

Helemaal opvallend is de eerste positie van de Drechttunnel in dit klassement niet, in 2023 bracht RTV Dordrecht nog een verhaal over fouten met het hoogtedetectiesysteem van de tunnel. Dat zou in 2022 en het begin van 2023 te hoog hebben gehangen, waardoor er teveel meldingen binnen kwamen en de tunnel vaker automatisch sloot dan nodig. In maart 2023 zou de sensor op de goede hoogte zijn teruggehangen. Of de foutieve cijfers van de eerste maanden van het jaar 2023 in de cijfers van Rijkswaterstaat zijn meegenomen is onduidelijk.

Op plek drie staat nog een tunnel in onze streek, de Noordtunnel tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. Hier ging de onderdoorgang gedurende 2023 meer dan vier keer per dag dicht, in totaal 1591 keer. Dat de twee tunnels in onze streek zo vaak afgesloten worden, is wellicht te verklaren door de grote hoeveelheid vrachtverkeer dat vanaf de Rotterdamse haven door onze streek beweegt.

Goederenvervoer
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn België en Duitsland met 86,3 procent de belangrijkste herkomst- en bestemmingslanden voor Nederlandse vrachtauto’s. De tunnels van de A15 en A16 in onze streek liggen op de vervoersroute van vrachtverkeer op weg naar deze landen. De grote hoeveelheid vrachtwagens die deze route passeert heeft ongetwijfeld impact op de hoeveelheid tunnelsluitingen.

Vorig jaar waren er in totaal 9763 tunnelsluitingen door een naderende vrachtwagen die te hoog was. Ongeveer de helft van de tunnels is uitgerust met een automatisch detectiesysteem dat ervoor zorgt dat de tunnel automatisch afgesloten wordt als er een te hoge vrachtwagen nadert. Soms rijden chauffeurs echter toch door, met files en schade tot gevolg.

Chauffeurs
Rijkswaterstaat geeft diverse redenen dat chauffeurs toch doorrijden. Men noemt onoplettendheid en roekeloosheid, maar ook een taalbarrière. Buitenlandse chauffeurs zouden soms moeite hebben met het begrijpen van de waarschuwingsborden. En soms komt het voor dat chauffeurs het gewoon proberen.

Opvallend genoeg worden chauffeurs relatief weinig beboet voor de hinder die zij veroorzaken. Uit de inventarisatie van RTL Nieuws bleek dat er net geen 700 boetes zijn uitgedeeld, tegenover bijna 10.000 tunnelsluitingen vanwege te hoge vrachtwagens. De boete voor een te hoge vrachtwagen varieert tussen de 180 en 1200 euro per overtreding.

Bekijk hieronder een video die RTV Dordrecht maakte over de werking van het hoogtedetectiesysteem bij tunnels.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Weggebruikers opgelet: in de nacht van maandag 9 september op dinsdag 10 september is de Wantijbrug ...

Brug over de Noord tijdelijk dicht voor autoverkeer

Weggebruikers opgelet: van dinsdag 03 september 21.00 uur tot en met woensdag 04 september 05.00 uur...

Weekendafsluiting A15 richting Ridderkerk, reistijd loopt op tot 60 minuten

Ga je dit weekend de weg op? Houd rekening met extra reistijd. De A15 bij Ridderkerk is vanaf vrijda...

Zo omzeil je werkzaamheden op de A15 de komende weken

Wil je de komende weken over de A15 tussen Gorinchem en Papendrecht? Dan moet je vanaf vrijdagavond ...

Drechttunnel te vaak dicht door fout met hoogtedetectiesysteem

Het moest dé oplossing worden voor het te vaak afsluiten van de Drechttunnel omdat er te hoge voertu...

Aantal verkeersongevallen gestegen: Dordt in top 5 van Zuid-Holland

Er gebeuren steeds meer ongelukken in Zuid-Holland. In 2022 ging het 31.420 keer mis op wegen in onz...