Op de vroege vrijdagmorgen staat Gerhard Lentink, beeldend kunstenaar en geestelijk vader van de Hanneken van Dordt, op een speciaal onderzoeksschip in het midden van het Wantij. De mannen om hem heen zijn druk bezig met het uitvoeringen van metingen, waarbij de drassige bodem van het Wantij onder de loep wordt gelegd. Het doel: uitvogelen hoe diep de fundering moet komen om een twintig meter groot beeld te kunnen ondersteunen.
Dat beeld is de Hanneken van Dordt, een kunstwerk dat eerder al in een 1 op 5 schaal door Dordrecht en omstreken trok om aandacht te vragen voor het project van Lentink. In de ideale situatie komt het immense beeld wanneer er voldoende geld is opgehaald midden in het Wantij te staan, betaald door gulle gevers uit Dordrecht en omstreken. Maar voordat Lentink een crowdfundingsactie start wil hij eerst weten hoeveel geld hij nodig heeft. Deze verkenning van de funderingskosten is daarvoor een eerste stap.
De kunstenaar kijkt zijn ogen uit tijdens het onderzoek. "Het is een prachtig gezicht en eigenlijk een heel mooi en eenvoudige techniek. Een genot om te zien." Daarbij wordt een buis de drassige Wantijgrond in gedrukt met daarin een sensor die de weerstand van de grond meet. Lentink, die in zijn kunst veel met bouwmaterialen als staal en ijzer werkt, kan het duidelijk bekoren.
Er is al jarenlang gewerkt aan de Hanneken, een eerdere locatie op de kop van de nieuwe wijk Stadwerven werd eerder afgeschoten vanwege een mogelijke verstoring van scheepsradars door het grote metalen beeld. Deze zomer stelde het college nog voor om 170.000 euro bij te dragen voor de bouw van het beeld, dat samenvalt met de ontwikkeling van het gebied Wantij-West. Daarom wil men 125.000 euro investeren en 45.000 doneren als gift aan de op te zetten crowdfundactie.
Hoe lang het nog duurt voordat het beeld er komt blijft onzeker, de kunstenaar zelf zegt daar het volgende over: "Ik ben nu 68, ik zou het toch een mooi verjaardagscadeau vinden als de Hanneken er op mijn 70e verjaardag staat."