Dordrecht, Netherlands

Explosies gelinkt aan jonge verdachte van straatroven: 'Hij zit in een zorgelijk milieu'

De explosie in augustus leverde schade op aan de ruit van het pand Corrado Francke / Pixabay
De explosie van dinsdagavond in de Dordtse wijk De Staart is te linken aan een jonge verdachte van meerdere straatroven. Bij zijn huis op de Generaal S.H. Spoorstraat waren 's nachts zo'n zes knallen te horen, vermoedelijk zwaar vuurwerk. De woning was in augustus ook al doelwit van een explosie.
Corrado Francke | 12 september 2024 16:30 | Aangepast op 12 september 2024 16:03
Waarom het pand doelwit is van de ontploffingen, is niet bekend. Volgens de politie zijn er twee daders op de vlucht geslagen. Zij zijn nog niet aangehouden.

Barst in raam
De link tussen de 18-jarige verdachte en de explosies bij zijn huis, werd donderdag in de Rotterdamse rechtbank gelegd. Tijdens een inleidende zitting van zijn strafzaak werd bekend dat de ontploffingen bij hem voor de deur zijn gebeurd. De explosies van dinsdagavond zorgden wonder boven wonder niet voor schade, terwijl dat in augustus wél het geval was. In een raam is nog altijd een flinke barst te zien.

De man wordt verdacht van tenminste twee berovingen aan de noordoostkant van Dordrecht. In de aanklacht wordt onder meer het Kors Monsterpad, dat de golfbaan in tweeën splitst, en de Wantijdijk genoemd. Er zou ook een vuurwapen in het spel zijn geweest. De daders maakten onder meer twee scooters, een smartphone en andere elektronica zoals een oplader buit.

Valse aangifte van 'Poolse vriend'
De jonge Dordtenaar wordt ook verdacht van een andere beroving op de Wantijdijk, maar daarbij gaat het volgens het Openbaar Ministerie om een valse aangifte van een van de medeverdachten van de berovingen. Die man - het zou gaan om een 'Poolse vriend' - is ook aangehouden.

Er is volgens de rechter 'een stevige verdenking' dat de 18-jarige man een rol heeft gespeeld bij de berovingen. Zo had zijn telefoon contact met zendmasten in de buurt en had hij veelvuldig contact met de medeverdachte. Toch ontkent de man die donderdag voor de rechter moest verschijnen zijn betrokkenheid. Hij beweert dat hij alleen de tuin van zijn oom beschikbaar stelde aan zijn vriend. In die tuin zijn later de scooters gevonden die bij de berovingen zijn buitgemaakt. Maar waarom zijn vriend de tuin wilde 'lenen', weet de Dordtenaar niet.

Slachtoffers ontdaan
Volgens het OM zit de man in een 'zorgelijk milieu' en zijn de jonge slachtoffers van de straatroven 'erg ontdaan'. De officier wil daarom dat hij voorlopig vast blijft zitten. Daar gaat de rechter, die hem een kans geven zijn leven te beteren, niet in mee. "Het zou mooi zijn als je laat zien dat het beter met je gaat, anders ben je echt de sjaak", klinkt zijn waarschuwing.

De jonge Dordtenaar mag de inhoudelijke behandeling van de berovingszaak, die dit jaar nog moet plaatsvinden, in vrijheid afwachten. Dat nieuws levert een emotionele moeder op, die uit vreugde een meegekomen vriendin in de armen vliegt in de rechtszaal.

Lees meer over:

Explosie|

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Explosie bij voordeur in Hardinxveld-Giessendam

Bij de voordeur van een woning aan de Sluisweg in Hardinxveld-Giessendam heeft in de nacht van dinsd...

112-nieuws: aanhoudingen vanwege explosie en auto ondersteboven op A16

De politie heeft maandagavond in Dordrecht twee mannen aangehouden die verdacht worden van het veroo...

Explosie en kleine brand bij woning op De Staart

Aan de Beekmanstraat op De Staart in Dordrecht is dinsdagavond rond 23:00 uur een explosie geweest, ...

Raam sneuvelt door explosie in Dordrecht, man (32) aangehouden

Bij een explosie aan de Ruys de Beerenbrouckweg in Dordrecht is maandagnacht een raam gesneuveld. De...

Oproep in Opsporing Verzocht: wie is de dader van deze explosie in Dordt?

Wie is de man met Prada-jas die op 12 december een explosief liet afgaan in de Fregatstraat? Nadat B...

Weer een explosie, nu in de Cornelis Evertsenstraat

Bij een woning aan de Cornelis Evertsenstraat in Dordrecht is zaterdagavond rond 22.10 uur een explo...