Dordrecht, Netherlands

'Frankrijk boven' in nieuwe tentoonstelling over Ary Scheffer in Dordrechts Museum

Een nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum staat in het teken van Ary Scheffer en zijn Franse jaren. In de eerste helft van de negentiende eeuw woonde de Dordtenaar in Parijs en werd hij daar één van de beroemdste schilders van de stad. De tentoonstelling is vanaf 19 oktober te bezoeken.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 17 oktober 2024 19:00 | Aangepast op 17 oktober 2024 17:31
Het Dordrechts Museum neemt de bezoeker dus mee terug naar Parijs in de eerste helft van de negentiende eeuw. Een tijd van onrust en culturele bloei. Kunstenaars als Eugène Delacroix en Théodore Géricault waren betrokken bij de maatschappelijke en politieke omwentelingen die elkaar in die jaren snel opvolgden. Met hen de uit Dordrecht afkomstige Ary Scheffer, die al snel een van de beroemdste schilders van de Franse hoofdstad werd.

Het is dan ook niet voor niets dat Scheffer in het beroemdste museum ter wereld te vinden is. Zijn werk hangt in het Louvre tegenover hét kunststuk dat voor veel personen symbool staat voor de Franse Revolutie: Vrijheid leidt het Volk, van Eugène Delacroix, waarbij een vrouw met Franse vlag de bestorming van de Bastille leidt. Delacroix was tijdgenoot en een goede vriend van Scheffer.

Omgekeerde weg
Voor de tentoonstelling in het Dordrechts Museum heeft een aantal kunstwerken juist de omgekeerde weg bewandeld, een aantal leenwerken uit het Louvre en het paleis van Versaille zijn nu voor een half jaar aan de Museumstraat te bewonderen. “Het is de eerste keer dat er zoveel schilderijen uit de Franse romantiek in Nederland te bewonderen zijn. Scheffer bevond zich in die kringen toen hij in Parijs leefde”, aldus een trotse museumdirecteur Femke Hameetman.

Voor veel van die werken is het überhaupt de eerste keer dat ze in Nederland te zien zijn. Conservator Quirine van der Meer Mohr was verantwoordelijk voor de tentoonstelling en keek haar ogen uit tijdens de verschillende bezoeken aan Frankrijk. Die bezoeken waren nodig om de leenkunst naar Dordrecht te krijgen. “Je wil de mooiste werken hierheen halen en de meeste musea waren eigenlijk ontzettend enthousiast om samen te werken. Zij zien ook hoe bijzonder het is dat die werken van de Franse Romantiek in Nederland tentoongesteld worden.”

Theater
Rondom de expositie wordt ook nog een toneelstuk opgevoerd door Theatergroep de Kale. Deze voorstelling over de broers Ary en Henry Scheffer wordt gespeeld op een locatie in het oude centrum: Maartensgat 1, op een paar honderd meter van de Grote Kerk. De voorstelling behandelt een familieruzie over vrijheid en verbondenheid, een snel veranderende wereld en een familie op drift.

Omdat het om een aantal topstukken van wereldberoemde kunstenaars gaat hing er wel een prijskaartje aan de hele operatie. Het Dordrechts Museum rekent dan ook vier euro extra voor een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling. Kinderen tot achttien jaar en bezoekers met een Dordtpas kunnen wel gewoon gratis naar binnen.

De tentoonstelling Liberté, Ary Scheffer en de Franse Romantiek is vanaf zaterdag 19 oktober open voor publiek en is nog te bezoeken tot en met 23 maart 2025.

Bekijk hieronder de reportage die wij maakten over de tentoonstelling.

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

Kunstenaars met een vluchtverleden gezocht voor Galatea Kunstprijs 2025

Het Dordrechts Museum roept kunstenaars met een verleden als vluchteling op zich aan te melden voor ...

Dordrechts Museum verwelkomt Italiaans kunststuk

Kunst uit Rome voor het Dordrechts Museum, dat een beschilderd bord van de Italiaanse kunstenaar Ant...

Hoe een Indische familie naar Nederland kwam, met een koffer vol herinneringen

Een tentoonstelling van museum Hof van Nederland in Dordrecht belicht vanaf deze week verhalen achte...

Vrijdag op TV Dordrecht: Jeroen van Veen speelt Einaudi

Op voorhand is het pianoconcert van Jeroen van Veen op zondag 23 juni in de tuin van het Dordrechts ...

Nu te zien: hoe zestig jaar geleden Turkse arbeidsmigranten naar Dordt kwamen

In het stadskantoor van Dordrecht is een fototentoonstelling te bewonderen over zestig jaar Turkse D...

Tentoonstelling als begin evenementen Keti Koti in Dordrecht

Een tentoonstelling in opbouw in het voormalig leegstaande stationsgebouw in Dordrecht. Het is een ...