Het Dordrechts Museum neemt de bezoeker dus mee terug naar Parijs in de eerste helft van de negentiende eeuw. Een tijd van onrust en culturele bloei. Kunstenaars als Eugène Delacroix en Théodore Géricault waren betrokken bij de maatschappelijke en politieke omwentelingen die elkaar in die jaren snel opvolgden. Met hen de uit Dordrecht afkomstige Ary Scheffer, die al snel een van de beroemdste schilders van de Franse hoofdstad werd.
Het is dan ook niet voor niets dat Scheffer in het beroemdste museum ter wereld te vinden is. Zijn werk hangt in het Louvre tegenover hét kunststuk dat voor veel personen symbool staat voor de Franse Revolutie: Vrijheid leidt het Volk, van Eugène Delacroix, waarbij een vrouw met Franse vlag de bestorming van de Bastille leidt. Delacroix was tijdgenoot en een goede vriend van Scheffer.
Omgekeerde weg
Voor de tentoonstelling in het Dordrechts Museum heeft een aantal kunstwerken juist de omgekeerde weg bewandeld, een aantal leenwerken uit het Louvre en het paleis van Versaille zijn nu voor een half jaar aan de Museumstraat te bewonderen. “Het is de eerste keer dat er zoveel schilderijen uit de Franse romantiek in Nederland te bewonderen zijn. Scheffer bevond zich in die kringen toen hij in Parijs leefde”, aldus een trotse museumdirecteur Femke Hameetman.
Voor veel van die werken is het überhaupt de eerste keer dat ze in Nederland te zien zijn. Conservator Quirine van der Meer Mohr was verantwoordelijk voor de tentoonstelling en keek haar ogen uit tijdens de verschillende bezoeken aan Frankrijk. Die bezoeken waren nodig om de leenkunst naar Dordrecht te krijgen. “Je wil de mooiste werken hierheen halen en de meeste musea waren eigenlijk ontzettend enthousiast om samen te werken. Zij zien ook hoe bijzonder het is dat die werken van de Franse Romantiek in Nederland tentoongesteld worden.”
Theater
Rondom de expositie wordt ook nog een toneelstuk opgevoerd door Theatergroep de Kale. Deze voorstelling over de broers Ary en Henry Scheffer wordt gespeeld op een locatie in het oude centrum: Maartensgat 1, op een paar honderd meter van de Grote Kerk. De voorstelling behandelt een familieruzie over vrijheid en verbondenheid, een snel veranderende wereld en een familie op drift.
Omdat het om een aantal topstukken van wereldberoemde kunstenaars gaat hing er wel een prijskaartje aan de hele operatie. Het Dordrechts Museum rekent dan ook vier euro extra voor een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling. Kinderen tot achttien jaar en bezoekers met een Dordtpas kunnen wel gewoon gratis naar binnen.
De tentoonstelling Liberté, Ary Scheffer en de Franse Romantiek is vanaf zaterdag 19 oktober open voor publiek en is nog te bezoeken tot en met 23 maart 2025.
Bekijk hieronder de reportage die wij maakten over de tentoonstelling.