Dordrecht, Netherlands

Geen vervolging voor agenten die Abdessadak (20) met geweld arresteerden

Het Openbaar Ministerie heeft besloten twee agenten die Dordtenaar Abdessadak (20) begin april aanhielden niet te vervolgen. Tegen de twee agenten, die in burger stonden te posten bij een appartementencomplex in de wijk Wielwijk, was aangifte gedaan vanwege mishandeling.
Corrado Francke | 4 juli 2024 12:04 | Aangepast op 4 juli 2024 12:04
Wel adviseert het OM de politie intern onderzoek te laten doen naar het incident. Dat onderzoek is inmiddels afgerond, en daarin trekt de politie lessen voor in de praktijk: het wissen van camerabeelden van een mobiele telefoon is niet professioneel en het geweld had anders gekund.

Die avond zag Abdessadak de twee agenten zitten in een onopvallende politieauto. Ze waren volgens het OM bezig met een onderzoek naar een vuurwapen. De Dordtenaar zag de mannen zitten en besloot al filmend met zijn mobiele telefoon op hen af te gaan om te vragen wie ze waren. Op de beelden is te horen dat Abdessadak vermoedt dat het om agenten in burger gaat. Hij vraagt dat ook een aantal keer.

Identiteitsbewijs
De agenten stappen vervolgens uit hun auto en bevestigen dat ze inderdaad van de politie zijn. Ze laten ook hun identiteitsbewijs zien. Daarmee hebben ze voldaan aan hun identificatieplicht. De agenten vragen vervolgens ook de man wie hij is en of hij zich kan legitimeren. Daar hadden ze volgens het OM reden toe vanwege het vuurwapenonderzoek en het feit dat het de man de aandacht trok en contact met de agenten zocht.

Wel blijkt uit de beelden dat Abdessadak weinig tijd krijgt om zijn identiteitsbewijs te laten zien. De man wordt vrijwel direct vastgepakt en er wordt geweld gebruikt om hem aan te houden. Dit gebeurt volgens het OM omdat de man zich aan de arrestatie wilde onttrekken. De man liep onder meer letsel op aan zijn hoofd toen hij op de grond onder controle werd gehouden en deed bij RTV Dordrecht zijn verhaal. Het OM oordeelt dat de geweldsinstructie van de politie niet is geschonden met het geweld dat gebruikt is.

Intern onderzoek geadviseerd
Hoewel er dus geen aanleiding is om strafrechtelijk in te grijpen, adviseert het OM wel dat de politie een intern onderzoek moet starten om te bekijken hoe dit anders had gekund.

Het advies is om daarin aandacht te besteden aan het filmen van politieambtenaren en hoe daarmee omgegaan moet worden. “Enerzijds is het een burgerrecht om met een zichtbare camera in de openbare ruimte te filmen wat men wil, anderzijds is het van groot belang dat politieambtenaren hun werk ongestoord kunnen doen. Zij kunnen daarin worden belemmerd als zij voortdurend worden gefilmd”, laat het OM weten.

Doxing
Bovendien zijn er volgens het OM gevallen bekend waarin foto’s en persoonsgegevens van politieambtenaren bekend worden gemaakt op social media, waarna zij thuis opgezocht en/of bedreigd werden. Dit is ‘doxing’, een strafbaar feit.

RTV Dordrecht maakte een week na de arrestatie deze reportage met en over Abdessadak:

Lees meer over:

112-nieuws|

Meest gelezen

Tientallen ouders gedupeerd: moeten op zoek naar nieuwe opvang na Fit-Kidz sluiting

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 2 okt 2024 15:04

Michelinster voor Huis Van Gijn: ‘We wisten nergens van, hij kwam via de post’

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 4 okt 2024 14:46

Lees ook

112-nieuws: e-steps op de bon en auto rijdt gat in flat

De politie heeft 40 bekeuringen uitgedeeld in Zwijndrecht bij een verkeerscontrole en in diezelfde p...

Man (19) aangehouden in zedenzaak: meerdere vrouwen slachtoffer

Een 19-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht is donderdagmiddag aangehouden voor een zedenzaak. De man ...

Ongeluk op N3: personenauto achterop vrachtwagen en weg dicht

Op de N3 zijn donderdag een personenauto en een bestelbus achterop een vrachtwagen gereden. Dat gebe...

112-Nieuws: wielrenner gewond bij ongeluk en meerdere branden

Meerdere branden, een auto op zijn kop en een aangereden wielrenner. De hulpdiensten in de streek he...

Auto belandt op kant na botsing N3

Op de rondweg N3 ter hoogte van de afslag naar Werkendam is donderdagmiddag een auto op de kant bela...

Na drugsvangst doorzoekt politie garagebox in Zwijndrecht en pakt verdachte

De politie uit Zeeland heeft dinsdag een garagebox, bedrijfspand en een woning in Zwijndrecht doorzo...