Dordrecht, Netherlands

Gemeente Dordrecht stelt drie miljoen beschikbaar voor startersleningen

De gemeente Dordrecht stelt opnieuw veel geld beschikbaar voor starters die een huis willen kopen. Het budget voor de startersleningen is dit jaar 3 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Geïnteresseerden kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 23 juni 2024 17:00 | Aangepast op 23 juni 2024 17:00
Het doel van de starterslening is het bijstaan van inwoners van de gemeente Dordrecht die hun eerste huis willen kopen. Een starterslening kan bovenop de hypotheek aangevraagd worden. De lening bedraagt maximaal 20% van de aankoopsom, met een maximum leenbedrag van 50.000 euro.

De aankoopprijs van de te kopen woning mag, om in aanmerking te komen voor de starterslening, maximaal 275.000 euro bedragen. Vorig jaar lag dit bedrag lager, op verzoek van de gemeenteraad is dit bedrag echter met 25.000 euro verhoogd.

Veel behoefte
De Dordtse woonwethouder Peter Heijkoop hoopt dat jonge Dordtse starters hun weg naar de starterslening weer massaal vinden: "De afgelopen jaren is gebleken dat hier veel behoefte aan is en we hiermee de kans op een koopwoning voor starters vergroten in onze gemeente. Het behoud van jonge mensen is belangrijk voor de toekomst van onze stad."

Vanwege de grote belangstelling voor de lening is het bedrag dat beschikbaar is gesteld door de gemeente verdubbeld. Met het budget van de afgelopen drie jaar, in totaal drie miljoen euro, werden 78 leningen verstrekt. Met de drie miljoen die nu beschikbaar zijn gesteld hoopt de gemeente tussen de 60 en 80 startersleningen te kunnen verstrekken.

Voorwaarden
De lening wordt echter niet zomaar verstrekt, er zijn een aantal eisen waaraan een starter moet voldoen. Zo moet de woning in Dordtecht staan, moet de koper al minimaal een jaar in Dordrecht gewoon hebben of er tien jaar van hun leven in de gemeente gewoond hebben.

Voor werknemers van Dordtse instellingen en bedrijven is een uitzondering gemaakt op de regel. Zij mogen, mits ze tussen de 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van aanvraag ook een starterslening aanvragen als ze niet voldoen aan de eerdergenoemde voorwaarden.

Daarnaast mogen aanvragers nog niet eerder woningeigenaar zijn geweest, moeten ze de te kopen woning zelf betrekken en kan de lening alleen worden aangevraagd als er al een voorlopige koopovereenkomst is gesloten onder voorbehoud van financiering.

Starters kunnen via de website van de gemeente Dordrecht een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor de lening. Voor meer informatie kunnen zij ook contact opnemen met het Subsidiebureau van de gemeente. De aanvraag duurt maximaal 8 weken na de dag van het indienen van een leningsverzoek.

Eerder maakte RTV Dordrecht een reportage met Nyree, die als eerste een starterslening van de gemeente ontving. Bekijk die reportage hieronder.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Dordtse Uberchauffeurs in opstand tegen mobielgebruik tijdens rijden

We weten allemaal dat het geen goed idee is om je mobiel te gebruiken tijdens het rijden. Toch zijn ...

Deelscooters over een maand verleden tijd in Dordrecht: ‘Erg jammer'

Deelvervoerder GO-Sharing stopt ermee in Dordrecht. Tot en met eind augustus kun je de groene scoote...

Tiny houses op Dordtse Tussentij mogen half jaar langer blijven

De bewoners van de tiny houses op het Dordtse Tussentij kunnen opgelucht adem halen. Ze hoeven nog n...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...