Dordrecht, Netherlands

Gemeente stelt meer eisen aan verandering Hel- en Zuilespolder: ‘Dit moet je niet zomaar opgeven’

Het gemeentebestuur van Dordrecht wil dat Rijkswaterstaat het plan om rivierwater door de Hel- en Zuilespolder te laten stromen aanpast. Ze hebben meer dan honderd voorwaarden gesteld om onder andere de ondernemers te compenseren. Ook willen ze dat het landschap bewaard blijft.
Redactie Streek 56 | Pascal Lenstra | 17 oktober 2024 17:30 | Aangepast op 17 oktober 2024 16:10
De overheid moet vanwege de Europese Kaderrichtlijn Water de waterkwaliteit in Nederland verbeteren. Eén van de plekken waar ze dit willen doen is de Hel- en Zuilespolder bij de Dordtse Biesbosch.

Eind 2023 besloot de minister van Infrastructuur en Waterstaat de plannen voor de Hel- en Zuilespolder om te willen zetten in een projectbesluit. Dat betekent dat de gemeente voorwaarden en eisen kan stellen, maar dat het wel de bedoeling is dat het plan wordt uitgevoerd.

Het college heeft daarom eisen gesteld. Zo willen ze onder andere dat de ondernemers die er zitten hier geen verlies door maken. “Onze B&B zal daar een tijd dicht moeten”, zegt wethouder De Jonge die de eisen heeft opgesteld. “We zetten alles op alles om hen zo goed mogelijk te compenseren.”

Geen getijdengebied
Voor een groot deel van de raadsleden zijn de voorwaarden niet genoeg. Het liefst komt er geen verandering in de polder. Zij zijn er niet van overtuigd dat de Hel- en Zuilespolder wordt gebruikt voor een getijdengebied.

“Het is nu al een prachtig gebied met een historisch landschap, waar een kudde scharrelkoeien rondloopt en waar bovendien ook nog de laatste schapenkudde van Dordrecht is. Dit moet je niet zomaar opgeven”, aldus VVD-raadslid Alexander Kuhlmann. Hij is samen opgetrokken met de VSP en heeft een amendement ingediend dat wordt gesteund door bijna de gehele raad.

Teleurgesteld
In het amendement staat ook dat ze teleurgesteld zijn in Rijkswaterstaat. Volgens Kuhlmann zijn er nog geen antwoorden gekomen op belangrijke vragen, zoals of er ook alternatieven zijn en wat de mogelijke impact is van chemische waterkwaliteit. Ook is hij teleurgesteld over hoe Rijkswaterstaat met de raad is omgegaan in het proces.

Rijkswaterstaat laat in een reactie weten dat zij al sinds 2022 meerdere keren de gemeenteraad en het college hebben geïnformeerd. In die gesprekken zijn al meerdere voorwaarden en eisen ingewilligd. Zo hebben ze al eisen ingewilligd die gaan over de recreatie in het gebied en is er aanvullend onderzoek naar PFAS in de grond gedaan. Ook deze nieuwe voorwaarden en eisen zullen ze meenemen in het proces.

Bekijk ook onderstaande reportage over de eisen die de gemeente stelt aan de herinrichting van de polder.

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Een groot deel van de Dordtse Biesbosch was zondag een tijdlang niet toegankelijk vanwege hoog water...

Raad buitenspel bij onder water zetten van Hel en Zuilespolder?

Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt rivierwater toegelaten in de Hel- en Zuilespolder en zal de ...

Plannen aangepast aan Hel- en Zuilespolder: ‘Blijft meer groen behouden’

Rijkswaterstaat krabbelt terug op het idee om de Hel- en Zuilespolder onder water te zetten. Het nie...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...

Hoe gevaarlijk is die berenklauw nu eigenlijk?

Witte bloemen die als een scherm boven de steel van de plant uitsteken. In grote aantallen bij elkaa...

Nieuws uit het dierenrijk: Scharrelaar landt in Biesbosch, terwijl otter eromheen dobbert

Vorige week landde, geheel onbedoeld, de scharrelaar in ons natuurgebied. En dat is best bijzonder, ...