Dordrecht, Netherlands

Gemeentebestuur roept hulp van de stad in bij bezuinigingen

Honderd Dordtenaren van divers pluimage gaan het gemeentebestuur adviseren over de bezuinigingen de komende jaren. Tot 2028 gaan de tekorten oplopen tot ongeveer 30 miljoen euro. De gemeenteraad besluit de komende weken over een deel van de bezuinigingen tot en met volgend jaar. Voor de lange termijn wordt hulp van de stad ingeroepen.
Ron van de Rhee | Redactie Streek 56 | 2 juli 2024 19:08 | Aangepast op 2 juli 2024 19:08
Hoewel de stad op dit moment financieel kerngezond is zal het, als er niet wordt bijgestuurd, al in 2025 fout gaan en zullen de tekorten de jaren er na verder oplopen naar ongeveer 30 miljoen. Er zal dus hoe dan ook bezuinigd moeten worden.

“Samen met de stad gaan we kijken waar dat het beste kan”, aldus de wethouder Financiën Peter Heijkoop. De manier waarop er bezuinigd gaat worden, daarover lopen de meningen in de gemeenteraad uiteen. De Dordtse VVD heeft samen met een aantal oppositiepartijen laten weten dat zij de verhoging van de gemeentelijke lasten zoals de OZB zat is. En zo ligt er nog een aantal uiteenlopende wensen vanuit de raad.

Desgevraagd benadrukken wethouder Heijkoop (CDA) en wethouder De Jonge (GroenLinks) dat de stemming in het college opperbest is. Of dat de komende maanden zo blijft is afwachten.

Deze en volgende week zullen er voor de bezuinigingen op korte termijn door gemeenteraad en college knopen doorgehakt worden. Na het zomerreces gaat ook naar de jaren na 2025 gekeken worden, want daarover is nog heel veel onduidelijkheid. Nog even los van mogelijke plannen met gemeenten van het huidige kabinet, dat zegt over twee maanden met een regeerakkoord te zullen komen.

Een speciaal bureau zal 100 Dordtenaren zoeken die een afspiegeling van de Dordtse samenleving vormen om raad en het college te gaan adviseren over de bezuinigingen op de langere termijn.

Lees meer over:

Bezuinigen|

Meest gelezen

Zwaargewonde bij ongeluk op A16, snelweg dicht

Rijnmond | 29 jun 2024 11:02

Steigers geplaatst bij wankelend monumentaal pand

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 2 jul 2024 15:46

Waterbus vaart langer door tijdens Big Rivers Festival

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 3 jul 2024 17:00

Lees ook

Oppositie in Papendrecht spreekt zich uit tegen aannemen extra ‘dure mensenmanagers’

De fracties van D66, OP en de PvdA willen niet dat er door de gemeente Papendrecht nieuwe, dure mana...

Dordrecht financieel vol op de rem richting 2026

Wordt er gesneden in het ambtenarenapparaat of vangt Dordt de komende miljoenenbezuinigingen op door...

Politieke uitdaging in Zwijndrecht: bezuinigen én vertrouwen terugwinnen

Gemeenteraadsleden Chris Moorman van Algemeen Belang Zwijndrecht en Tristan Vlok van het CDA hebben ...