Een sociale woonvorm voor ouderen is in een aantal andere steden al gerealiseerd, zo zijn er in Gouda en Zwolle al meerdere zogeheten Knarrenhofjes te vinden. Ook private initiatieven schieten uit de grond, zo wordt er in Dubbeldam gewerkt aan zestien woningen aan de Prupublishnuslaan. Vanwege een gebrek aan beschikbare grond voor de woningbouw was het vinden van een locatie op gemeentegrond in Dordrecht echter lastig.
Knarrenhof
De verantwoordelijke wethouder Maarten Burggraaf zegt daarover het volgende: “We zijn nu twee jaar bezig met het vinden van een geschikt stuk grond. Knarrenhof had zo haar wensen, daaraan konden de stukken grond die wij beschikbaar stelden niet altijd voldoen.” Voor seniorenwoningen zijn die eisen bijvoorbeeld goed bereikbare voorzieningen en een locatie met weinig overlast in een maatschappelijk betrokken wijk.
Margreet Weber is initiatiefneemster voor een Knarrenhof in Dordrecht. Twee jaar geleden begon zij met haar lobby om een sociale woonvorm voor ouderen naar de stad te krijgen. Ze vertelt: “Met een groep vriendinnen die ik ken van de tennis bij DLTC Thialf zijn we gaan kijken naar een woonvorm waarbij we samen konden wonen. Daarbij kwamen we het initiatief van het Knarrenhof tegen en we hebben meteen contact gezocht met de landelijke stichting.” Vanuit de stichting is er daarna advies geboden en meegekeken naar de verschillende stukken grond die de gemeente aanbood.
Naast het sociale aspect van samen ouder worden zit er volgens Weber nog een groot voordeel aan sociale woonvormen voor ouderen: “Het levert naast de voordelen voor ouderen, leuker oud worden en minder mantelzorg voor de kinderen, ook een hele hoop extra woonruimte op.”
Doorstroom
Vaak wonen ouderen nog in grote gezinswoningen. Door deze mensen een kleinere woning met meer zorg voor elkaar aan te bieden komen die oude woningen weer op de markt. Die doorstroom leidt tot een rimpeleffect waarbij meerdere huishoudens stappen kunnen zetten in hun wooncarrière.
Overigens is nog helemaal niet zeker of op de locatie in Amstelwijck wel een Knarrenhof komt. De gemeente reserveert de grond voor ouderenwoningen, maar meerdere initiatieven kunnen plannen indienen om aanspraak te maken op de grond. Zo is er in Dordrecht nog een vergelijkbaar initiatief van Woongenootschap Dordrecht. Pas nadat alle ideeën zijn bekeken en afgewogen wordt door de gemeente besloten wie er aan de slag mag op de grond.
Bekijk hieronder een reportage die wij maakten over dit onderwerp.