Dordrecht, Netherlands

Grote bijdrage Dordtse waterpoloster Sleeking bij bereiken halve finale op Spelen

De Nederlandse waterpolosters, met de Dordtse Brigitte Sleeking in de gelederen, staan in de halve finale op de Olympische spelen in Parijs. In de kwartfinale waren ze met 11-8 te sterk voor Italië, waarin Sleeking twee keer het net vond.
NOS | 6 augustus 2024 17:17 | Aangepast op 6 augustus 2024 17:17
Sleeking en haar teamgenoten leken zwaar onder de indruk van de 15.000 toeschouwers op de tribunes van de La Défense Arena in Parijs, dat in de eerste week het decor was van het zwemtoernooi. De wereldkampioen van 2023 en winnaar van het laatste EK slaagde er slechts met de grootste moeite in het krachtsverschil met Italië in doelpunten tot uitdrukking te brengen.

Met name het eerste kwart zocht Oranje vergeefs naar een gat in de Italiaanse defensie (2-2). Halverwege had de ploeg evenwel een voorsprong van 5-4 te pakken.

Doudesis, Griek in Nederlandse dienst, zag zijn ploeg ook in het tweede bedrijf aanvankelijk niet imponeren. Oranje had weliswaar meer balbezit dan voor rust, maar slaagde er opnieuw niet in de opponent in de houdgreep te nemen (1-1). Pas in het laatste kwart kwam de ploeg een beetje op stoom, met een eindstand van 11-8 tot gevolg. Daarmee reikt Nederland voor het eerst sinds 2008 weer tot de halve eindstrijd.

IJzersterke tegenstander
Het is voor het eerst sinds 2008, toen Nederland olympisch kampioen werd, dat de halve finales zijn bereikt. Daarin is donderdag het ijzersterke Spanje de tegenstander. Spanje liet geen spaan heel van de Canadese vrouwen, die met 18-8 af gingen door de zijdeur.

Een wereld van verschil met tegenstander Italië. Het mocht een klein wonder heten dat La Squadra Azzurra het tot de kwartfinales schopte. Nadat de ploeg zich niet had weten te kwalificeren voor de uitgestelde Spelen van Tokio ging de bezem door de selectie. Verjonging bleek evenwel niet per definitie verbetering, zo werd in de poulefase pijnlijk duidelijk.

De olympisch kampioen van Athene 2004 stelde in de kwalificatie bitter teleur, met drie nederlagen en slechts één overwinning tegen Griekenland (12-8).

Nederland, winnaar van het goud tijdens de Spelen van 2008 in Peking, kende een nagenoeg vlekkeloze aanloop naar de kwartfinales. Oranje was in de groepsfase de bovenliggende partij tegen Hongarije (10-8), China (15-11) en Canada (20-11) en trok na shoot-outs aan het kortste eind tegen Australië: 15-14.


Lees ook

Sleeking grijpt brons op Spelen met waterpolosters

De Dordtse waterpoloster Brigitte Sleeking heeft een bronzen medaille overgehouden aan de Olympische...

Sleeking van held naar schlemiel in olympische halve finale waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters zijn er donderdagmiddag niet in geslaagd om de olympische finale te be...

Beachvolleyballer De Groot met speels gemak naar kwartfinales Spelen

De Sliedrechtse beachvolleyballer Yorick de Groot heeft vrij gemakkelijk de kwartfinale bereikt. Sam...

Sliedrechtse beachvolleyballer foutloos naar achtste finales Spelen

De Sliedrechtse Yorick de Groot en zijn companion Stefan Boermans hebben ook hun laatste beachvolley...

Geen estafettemedaille voor Dordtenaar Kim Busch, zege voor Sliedrechtse beachvolleyballer

Het gouden sprookje van Qatar krijgt geen vervolg voor de Dordtse estafettezwemster Kim Busch. In Pa...

Van Sliedrecht Sport naar de Olympische Spelen: ‘Ik hoef die vlag niet te dragen’

Komende zomer zijn de Olympische Spelen in Parijs. In de serie Olympiërs in de Drechtsteden spreken ...