Dordrecht, Netherlands

Het oudste station van de regio is station Dordrecht en is meer dan 150 jaar oud

Prent van station Dordrecht (Circa 1900) Regionaal Archief Dordrecht
De regio Rijnmond heeft een rijke geschiedenis: van oude gebouwen tot oude bedrijven en van oude scholen tot oude kunst. We duiken het verleden in en gaan op zoek naar de alleroudsten! Deze week is het oudste station aan de beurt, te vinden in Dordrecht.
Rijnmond | 23 september 2024 09:34 | Aangepast op 23 september 2024 09:34
Dat het station van Dordrecht een geschiedenis heeft, zal voor niemand als verrassing komen: met de opvallende rode bakstenen en de grote ramen heeft het station een oude, industriële uitstraling. Maar wist je ook dat het op 31 oktober 1872 geopende station het oudste staande station van onze regio is?

Volgens de Dordtse stadsgids Jaap Bouman ging de opening meer dan 150 jaar geleden gepaard met een groot feest en zelfs een fanfare. Toch was deze feestelijke opening wel iets te laat: "In november 1871 waren de laatste onderdelen klaar van de Moerdijkbrug en op 1 januari van 1872 reed de eerste trein al van Breda naar Dordt. Het station was dus al in gebruik, maar nog niet helemaal af."

Omdat er bij de bouw wat haast gemoeid was, lijkt het station misschien zelfs een beetje afgeraffeld: "Meestal hebben dit soort stations hele mooie overkappingen bij de perrons. Dordrecht had alleen een kleine overkapping bij perron één, waarschijnlijk als gevolg van het tijdsgebrek. De fraaie overkappingen die er nu zijn, komen uit de twintigste eeuw."

Dubbeldam of Zwolle?
Volgens verhalen zou het station meer op het gebied van de toenmalige gemeente Dubbeldam liggen dan op het gebied van Dordrecht. ‘Flauwekul’, volgens Jaap Bouman: "Al jaren ervoor was dit grondgebied bij Dordrecht gevoegd."
De geruchten dat het station van Dubbeldam was, zorgde er volgens Bouman wel voor dat er in duidelijke letters 'Station Dordrecht' op de gevel werd geplaatst bij de bouw. "Het is anders ook raar om die letters daar te zetten, want je weet toch wel dat je in Dordrecht bent wanneer je buiten het station staat."

Volgens Bouman zijn er nog meer verhalen over het station die niet waar zijn. "Ze zeggen dat het een exacte kopie is van station Zwolle. Dat lijkt me onzin wanneer je naar dat station kijkt. Het heeft een beetje dezelfde stijl en Zwolle was wel van dezelfde architect, maar verder is het flauwekul dat het een precieze kopie is."

Drie wachtkamers
Het station is volgens stadsgids Bouman ook unieker dan station Zwolle: "Het was het eerste station met een eerste klas wachtkamer, een tweede klas wachtkamer en zelfs een derde klas wachtkamer. In die tijd was het natuurlijk ondenkbaar dat de rijkelui bij het gewone volk moesten wachten. Het was voor die tijd sowieso een enorm station. Naast de wachtkamers was er een restaurant en zelfs een tweede verdieping met kantoren."

Dat het station zo groot is, lijkt ook de reden voor waarom het nog in gebruik is. "Een hoop van de andere oude stations in het land zijn gesloten omdat ze te klein werden. Het lag daarnaast op een goede plek, namelijk niet in de weg van vernieuwing in de stad." Het station dat al 150 jaar oud is, kan dus nog zo jaren mee!

Lees meer over:

Station Dordrecht|

Meest gelezen

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 okt 2024 13:00

Lees ook

Vanaf december elke tien minuten een sprinter vanaf Station Dordrecht

De NS laat vanaf december elke tien minuten een trein vertrekken vanaf Station Dordrecht richting De...

Geen treinverkeer tussen Dordrecht en Roosendaal

Als u met de trein richting Roosendaal reist, houd dan rekening met een langere reistijd. Van 16 tot...

Hoe één verzakte spant een heel perron platlegt: ‘Een monument wordt in ere hersteld’

Een nieuwe fundering is nodig om een historische overkapping op Station Dordrecht ook voor de toekom...

Groot onderhoud aan perron Station Dordrecht: ‘Monumentale overkapping in ere hersteld’

Vanaf dit weekend wordt op Station Dordrecht gewerkt aan de fundering van het perron van spoor 2 en ...

112-nieuws: aanhoudingen vanwege explosie en auto ondersteboven op A16

De politie heeft maandagavond in Dordrecht twee mannen aangehouden die verdacht worden van het veroo...

Werkzaamheden Station Dordrecht: tunnel tijdelijk dicht

De voetgangerstunnel van Station Dordrecht is begin juli enkele avonden en nachten afgesloten. Vanwe...