Dordrecht, Netherlands

Honderden mensen marcheren door Dordrecht als protest tegen Chemours

De demonstranten hebben spandoeken bij zich tegen Chemours © Rijnmond
"Vandaag is voor iedereen, door iedereen." Met muziek, spandoeken en veel spreekkoren wandelden zaterdagmiddag zeker vijfhonderd mensen van het centrum van Dordrecht naar het fabrieksterrein van Chemours. Dat had speciaal de parkeerplaats vrijgehouden. Honderden mensen lieten horen dat wat hen betreft de maat vol is met de uitstoot van PFAS.
Rijnmond | Redactie Streek 56 | 17 juni 2024 11:52 | Aangepast op 17 juni 2024 11:52
"Ik ben blij, heel erg blij. Ik zie heel veel mensen, heel veel verschillende groeperingen die duidelijk maken dat ze die PFAS-uitstoot zat zijn", zegt organisator Paul den Hartog vlak voordat de optocht vertrekt.

'Nul uit de pijp'
"Gezondheid raakt iedereen. Het is niet links of rechts, niet rijk of arm. Gezondheid is voor iedereen. We worden gelukkig ook gesteund door grote organisaties, zoals Greenpeace en Urgenda", vervolgt Den Hartog.

Ook maakt hij tegenover Rijnmond nog even duidelijk welke vier eisen ze richting Chemours hebben: "Nul uit de pijp (geen uitstoot meer, red.), ruim je eigen rotzooi op, betalen van gezondheidskundig onderzoek (naar de gevolgen van de uitstoot, red.) en schade compenseren." En hij is niet de enige die er zo over denkt.
Een van de leuzen van de actievoerders: 'Snoep verstandig, eet geen appel van Chemours' © Rijnmond
Geboortegrond
Tijdens de optocht roepen veel deelnemers ook "Nul uit de pijp" en "Sneeuwwitje met de vergiftigde appel." De politie begeleidt de stoet. Het overige verkeer wordt stilgezet als de demonstranten langs lopen. Het is een bonte stoet met deelnemers, qua leeftijd verdeeld over vier of vijf generaties. De jongsten nog in een kinderwagen, maar wel met kartonnen protestborden, en de oudsten ver in de zeventig.

Ook Leander (43) loopt mee. Hij heeft een bord bij zich met daarop de tekst 'Ga weg van mijn geboortegrond'. "Iedereen mag op mijn geboortegrond leven, maar niet degene die het verzieken. Ik maak me zorgen over de gezondheid van mensen", zegt hij.

Die zorgen begonnen al in de pubertijd: "Ik vond het een vreemd idee dat daar gifstoffen worden geloosd. Later ga je pas goed beseffen dat de efficiëntie van een bepaald product niet opweegt tegen de gezondheid van mensen."
Leander roept Chemours op weg te gaan van zijn geboortegrond © Rijnmond
Hij hoopt dat de demonstratie ertoe leidt dat het Dordtse chemiebedrijf besluit te stoppen met de uitstoot van PFAS. Ook Joly (60) hoopt het, maar heeft er een hard hoofd in: "Ik hoop dat de overheid en provincie gaan optreden, want van Chemours hoeven we niks te verwachten. Die gaan voor het grote geld."

Joly zegt dat ze sinds een jaar betrokken is bij de acties tegen Chemours. "Het is heel erg dat dit nodig is natuurlijk." Ook legt ze uit dat ze een kip heeft "en eieren die ik niet mag eten. Ik eet ze nog steeds, maar het wordt wel afgeraden."

Vorig jaar werd duidelijk dat eieren van hobbykippen uit de omgeving van Dordrecht soms zulke hoge concentraties PFAS bevatten dat het onveilig is om ze te eten.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met onze mediapartner Rijnmond. De vaste streekverslaggever van Rijnmond schreef bovenstaand artikel, Streekomroep56 maakte een videoproductie over de protestmars. Die is hieronder te zien.

Lees meer over:

protestmars|Chemours|PFAS|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Onderzoek: zorgen over PFAS in deze streek veel groter dan landelijk

Inwoners van de regio Dordrecht maken zich bovengemiddeld zorgen over de gezondheidsrisico’s van de ...

Landelijke SP voert actie voor verbod op PFAS bij zwemplas Merwelanden

Fractieleden van de SP in de Tweede Kamer hebben bij zwemplas de Merwelanden actie gevoerd voor een ...

Actiegroep test water Merwelanden op PFAS: 'We willen zekerheid'

Is het water in zwemplas de Merwelanden écht zo schoon als dat het waterschap en de provincie bewere...

Protest tegen PFAS: inheemse Braziliaanse rituelen al dobberend voor Chemours

De demonstratie van de groep SHE zag er woensdag heel anders uit dan het inmiddels bekende lokale em...

Zwemmen in Merwelanden weer mogelijk na ‘doorspoelen’ zwemplas

Zwemmen in recreatieplas Merwelanden is vanaf vandaag weer mogelijk. De provincie heeft het negatief...

Cadeautje van Chemours: vier keer gratis zwemmen in Dordtse zwembaden

Chemours vergoedt deze zomer zwembadbezoeken voor mensen met de Dordtpas. Dat meldt het chemiebedrij...