Dordrecht, Netherlands

Jongens hebben bijzonder profielwerkstuk aan hun fiets hangen

Hoe flexibel is het menselijke brein? Met die vraag zijn drie leerlingen van het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht aan de slag gegaan. Ze hebben voor hun profielwerkstuk over neuroplasticiteit een ‘backwards brainfiets’ gemaakt: een fiets waarmee je precies de andere kant op stuurt.
Ylva Verbeek | 13 juni 2024 12:00 | Aangepast op 13 juni 2024 12:00
De inspiratie deden de drie leerlingen op tijdens hun biologieles. “Toen we een filmpje erover zagen, wisten we meteen: dat gaan we namaken.” Sverre Dierikx, een van de leerlingen, vertelt dat ze de tweewieler snel in elkaar hebben gezet. Maar het leren fietsen op zo’n andersom-fiets gaat wat minder snel.

Het lijkt simpel: als je naar rechts stuurt, fiets je naar links en andersom. Ook wij waagden ons eraan. Dat wekte al snel enige frustratie op. "Iedereen denkt: dat doe ik wel even. Je wil het kunnen, want je hoort het te kunnen", zegt Sverre.

De ingenieur in het filmpje waarop de leerlingen hun exemplaar hebben gebaseerd, heeft er acht maanden over gedaan. De jongens iets korter. “Over een lange tijd verspreid zo’n anderhalf uur bij elkaar”, vertelt Sverre.

Hersenspinsels
De fiets hoort bij hun profielwerkstuk over neuroplasticiteit. Kort gezegd betekent dat: het vermogen van je brein om nieuwe verbindingen aan te kunnen leggen. "We fietsen met z'n allen zo vaak, dat die verbinding in je hersenen inmiddels werkt als een achtbaan”, legt Sverre uit. “Het gaat razendsnel. Maar juist omdat die verbinding zo vaak genomen is, is het lastiger om een nieuwe gewoonte aan te leren."

De hersenen schieten terug in de oude, vertrouwde weg. "Als je iets anders aanleert, is die verbinding eerst een bospad. Naarmate je het vaker doet, wordt dit pad steeds meer uitgebreid." Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je overgaat van de ene gewoonte naar de andere. "Ik heb ook een moment gehad waarop ik niet meer kon fietsen op een gewone fiets, maar ook nog niet op deze fiets. Toen ben ik maar naar school gelopen", zegt Ivan, een andere leerling.

Complex
Neuroplasticiteit, momenteel doen veel wetenschappers daar onderzoek naar. Het brein blijft het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam, over het functioneren is nog weinig bekend. Vroeger was de algemene gedachte dat je hersenen niet meer kunnen veranderen naarmate je een volwassen leeftijd bereikt. Nu blijkt dat zelfs mensen van 50-plus nieuwe verbindingen kunnen leggen.

Zondag leveren de jongens hun profielwerkstuk in. Sverre wil hierna nog meer te weten komen over neuroplasticiteit, want er is nog genoeg te onderzoeken. "Het blijft een belangrijk onderwerp", besluit hij.

Lees ook

Preventiecollege voor basisschoolleerlingen in Albert Schweitzer ziekenhuis

Ruim tachtig basisschoolleerlingen uit groep 8 van verschillende scholen in Dordrecht kregen een bij...

Fietsen, maar niet vooruitkomen: computerspel zet jongeren in beweging

Leerlingen van middelbare scholen Hans Petri School en Stedelijk Dalton Lyceum deden mee aan de ‘e-s...

Meer dan 1500 euro opgehaald door circusvoorstelling De Sterrenkijker

Kinderen van jubilerende basisschool De Sterrenkijker in Dordrecht hebben meer dan 1500 euro opgehaa...

Manuel (15) en Araceli (16) helpen bewusteloze man op straat en missen eindexamen: 'Helden zijn het'

Als Manuel donderdag op zijn fiets onderweg is om zijn eindexamen Nederlands te maken, ziet hij plot...

Leerlingen Johan de Witt-gymnasium net geen kampioen NK Debatteren

Een spannende dag was het zaterdag voor zes Dordtse scholieren van het Johan de Witt-Gymnasium. In U...

Nog altijd teveel foutgeparkeerde fietsen rondom station, helft niet opghaald

Handhaving haalt regelmatig fietsen weg die verkeerd geplaatst staan, één van de plekken waar ze de ...