Dordrecht, Netherlands

Joop (87) hangt scheidsrechtersfluitje aan de wilgen: 'Mijn lichaam wil niet meer'

Joop Hartman heeft 6 juni zijn laatste wedstrijd gefloten. Eigenlijk wilde hij pas stoppen in oktober van dit jaar, maar ouderdom heeft de Dordtenaar dan toch ingehaald. Met Hartman blikken we terug op een carrière op de amateurvelden die ruim 58 jaar duurde.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 28 september 2024 09:00 | Aangepast op 27 september 2024 17:28
Joop Hartman is altijd voetballer geweest, maar als een scheidsrechter hem aanraadt een keer een regelboekje te kopen en een cursus te gaan volgen besluit hij op zijn 29e aan de slag te gaan als arbiter. Op 6 maart 1966 begint Joop Hartman aan zijn leven als scheidsrechter tijdens een wedstrijd van de Limburgse derdeklassers Imberse Boys 2 tegen Struchter Boys.

Hij weet het nog goed: "Ik kwam daar aan, stonden er geen goals. Die moest ik ophalen bij de lokale kroeg. Na afloop zijn we bij dezelfde kroeg een pilsje gaan drinken met elkaar. Douchen kon ook niet daar, dat deed ik boven bij diezelfde kroeg!"

Michelle
Even ter illustratie: op dat moment staat het nummer Michelle van de Beatles op nummer één in de Nederlandse Top 40, later dat jaar zou Engeland haar enige wereldkampioenschap voetbal in eigen land winnen en het zou nog zeven maanden duren voordat politieke partij D66 werd opgericht in Amsterdam.

Later werkte Hartman zich op naar de hoogste regionen van het Nederlandse amateurvoetbal. De eerste elftallen van Quick Boys, DOVO en Spakenburg, nog altijd toppers in de hoogste amateurcompetitie, kregen Joop regelmatig op bezoek.

De mooiste wedstrijd die hij floot vind hij zelf de strijd om een regionale beker: ”Dat was de finale van de Stem van Gorinchem Bokaal, 3500 man toeschouwers en een wedstrijd op het scherpst van de snede, maar wel beleefd. Het werd geloof ik 3-2, dat zijn wedstrijden die ook als scheidsrechter mooi zijn om te fluiten.”

RCD-De Alblas
Nog geen jaar geleden floot de markante scheidsrechter zijn 3200e wedstrijd. In de stromende regen had hij de leiding over RCD onder 17-2 tegen de Alblas onder 17-2. Na afloop kreeg Hartman een boeket bloemen overhandigd voor zijn prestatie. Toen gaf hij aan nog jaren door te willen, mits het lichaam dat toestond. Daarop is hij dit jaar helaas terug moeten komen.


Hartman: "Ik ben mij sprintvermogen kwijt. Je moet als scheidsrechter nog wel minstens wat sprintjes kunnen trekken om te zien wat er gebeurt. Ik merkte dat ik meer van afstand begon te fluiten, ik kon moeilijker de grensrechters controleren, op een bepaalde moment wil je niet dat ze roepen: hé opa kijk eens uit je ogen!? Ik wilde zulke opmerkingen voor zijn."

Na 58 jaar en een prachtige carrière komt er zo een einde aan het avontuur van Hartman op de voetbalvelden. Alhoewel, als de juiste club in hoge nood zit sluit Hartman een terugkeer op de velden niet uit. Voor nu is het na 3217 wedstrijden wel even genoeg.

Bekijk hieronder de reportage waarin we met Hartman terugblikken.

Meest gelezen

Michelinster voor Huis Van Gijn: ‘We wisten nergens van, hij kwam via de post’

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 4 okt 2024 14:46

Tientallen ouders gedupeerd: moeten op zoek naar nieuwe opvang na Fit-Kidz sluiting

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 2 okt 2024 15:04

Lees ook

Leidt v.v. Wieldrecht de nieuwe Danny Makkelie op?

Werken aan het scheidsrechterstekort, agressie langs het veld tegengaan en de jeugd leren leidinggev...

Afscheidswedstrijd voor Joop Hartman (87): ‘Bijzonder allemaal!’

Hij dacht zijn laatste wedstrijd al gefloten te hebben, maar de 87-jarige Joop Hartman neemt dinsdag...

Nieuwe centrumverdediger Yannis M’bemba gaat FC Dordrecht versterken, ´t Zand verlaat Krommedijk

De vanuit Frankrijk overgevlogen Yannis M’bemba gaat FC Dordrecht versterken als centrale verdediger...

Devin Haen nieuwe spits voor FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft er een nieuwe spits bij. Devin Haen wordt direct verhuurd aan de schapenkoppen, n...

Geen derde promotie op rij voor IFC

IFC speelde op zaterdag 15 juni 2024 de beslissende wedstrijd in de vierde ronde van de nacompetitie...

Oranje Wit promoveert meteen terug naar de eerste klasse

Oranje Wit is na een jaar weer terug in de eerste klasse. De Dordtenaren wonnen verdiend op het veld...