Dordrecht, Netherlands

Kans op bruin kraanwater door werkzaamheden Evides

Inwoners van de Dordtse wijken Dubbeldam en Sterrenburg, ten zuidoosten van de N3, zullen zich de komende maanden mogelijk even achter de oren krabben bij het zien van hun kraanwater. Er is namelijk een kleine kans dat het water bruin van kleur is.
Redactie Streek 56 | 26 augustus 2024 16:55 | Aangepast op 26 augustus 2024 16:55
De mogelijke kleurverandering in het kraanwater komt door routinewerkzaamheden van drinkwaterbedrijf Evides. Vanaf maandag 26 augustus worden waterleidingen onder hoge druk doorgespoeld. “Dit noemen we spuien”, vermeldt Evides op haar website. “Dit is heel belangrijk want hiermee zorgen we ervoor dat er altijd schoon en fris drinkwater uit de kraan komt.”

Bruin water
De bruine kleur krijgt het water door ijzer en mogelijk door mangaandeeltjes uit de leidingen. Dit komt altijd al in kraanwater voor, maar de deeltjes worden zichtbaar doordat ze loskomen bij het spuien. De hoeveelheid deeltjes in het water neemt dan toe. Door de bruine kleur ziet het water er minder fris uit en smaakt het anders.

Evides laat weten dat het het drinkwater, ondanks het kleurverschil, gewoon voldoet aan alle kwaliteitseisen en kan normaal geconsumeerd worden. Wel raadt een woordvoerder aan de kraan even goed te laten doorspoelen tot er weer helder water uitstroomt.

Het waterbedrijf begint haar spuiwerkzaamheden in Dubbeldam, op deze website kunt u lezen wanneer ze in uw straat bezig zijn. Het spuien van de leidingen duurt tot volgens Evides tot eind november.

Lees meer over:

evides|kraanwater|

Lees ook

Watertappunt Fortius eerste in reeks nieuwe taps

Een grote slok koud tapwater, voorheen moesten de dorstige sporters bij omnisportvereniging Fortius ...

Moet Dordt zich zorgen maken om drinkwater?

In de landelijke media horen we het continu; er dreigt in 2030 een tekort aan drinkwater. Maar hoe z...