Negatieve gedachten
Een eerste studie gaf al een duidelijk beeld. “Het is goed voor je gezondheid om naar musea te gaan”, zegt Hameetman. “Dat hoorden we terug van de mensen die we ondervroegen. Ze voelden zich beter.” Het Dordrechts Museum deed het onderzoek samen met Museum van de Geest en museum Bonnefanten.
Museummedewerker Yaël leerde de helende kracht van kunst goed kennen toen ze langdurig een hoofd vol negatieve gedachten had. “Het kijken naar kunst heeft me er echt bovenop geholpen. De negatieve gedachten bleven maar komen. Een soort achtbaan. Pas na het museumbezoek, terug in de trein, dacht ik: hé wacht eens even, dat constante malen, dat had ik in het museum even niet.”
Haar depressie ligt inmiddels ruim achter haar, maar de lessen van toen zijn nog steeds waardevol. “Ik had het geluk dat we in Nederland zoveel mooie musea hebben. Ik heb er veel bezocht. En ook nu nog, als ik me niet geweldig voel, of veel stress ervaar, dan grijp ik terug naar kunst. Door te kijken, sorteer ik mijn gedachten.”
Museum als dokter?
Uit onderzoek van wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt ook al dat kunst kijken en kunst maken goed is voor de mens. “Het draagt bij aan het uiten van je emoties”, zegt Hameetman. “Het kan je op andere ideeën en gedachten brengen. Kunst kan je verbinden met andere mensen. Als het goed is, stap je hier beter naar buiten”, lacht de museumdirecteur.
Het museum als verkapte dokter? “Zo groot wil ik het niet maken”, zegt de directeur. “We zitten niet op de stoel van de dokter. Als er echt iets aan de hand is, moet je naar je huisarts of psycholoog. Maar ergens in dat grijze gebied van jezelf niet goed voelen, kan kunst je helpen je weer op het goede pad te komen.”