Dordrecht, Netherlands

Lucinda Brand wordt achtste in Tour en is beslissende factor in eindklassement

Lucinda Brand tijdens een interview voorafgaand aan de Tour de France Femmes. Gemeente Dordrecht
Dordrecht heeft wederom een belangrijke rol in de Tour de France voor vrouwen gespeeld. Waar het peloton een week geleden nog in de binnenstad startte, speelde een Dordtse een cruciale rol tijdens de beslissende laatste etappe van zondag. Het harde werk van Lucinda Brand zorgde ervoor dat niet landgenote Demi Vollering maar de Poolse Kasia Niewiadoma er met de eindoverwinning vandoor ging.
Trevyn van Houwelingen | 19 augustus 2024 10:42 | Aangepast op 19 augustus 2024 10:42
Tijdens de slotetappe van de Tour moesten er bijna vierduizend (!) hoogtemeters bedwongen worden door de rensters. De etappe liep van de Grand-Bornand naar de legendarische Alpe d’Huez, waar eerder grote namen uit het mannenwielrennen al zegevierden. Door overwinningen van onder anderen Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Steven Rooks is de alpenreus bekend komen te staan als de Hollandse Berg.

Op de één na laatste klim besloot de Nederlandse favoriet Demi Vollering, die eerder in de Tour door een val veel tijd verloor, dat het tijd was voor een alles-of-niets poging. Een paar kilometer voor de top van de Col du Glandon schoot ze weg bij de groep der favorieten, de Poolse lijstaanvoerder Kasia Niewiadoma had geen antwoord. Wat zich in de laatste vijftig kilometer ontvouwde was een ware thriller, met een hoofdrol voor de Dordtse Lucinda Brand.

Kopwerk
In een poging de schade voor haar Italiaanse kopvrouw Gaia Realini te beperken reed Brand in de afdaling en in de vlakke vallei in aanloop naar de Alpe d’Huez zo hard op kop van het favorietengroepje dat er tijd werd goedgemaakt op de ontsnapte Vollering. "Niewiadoma heeft zelf ook het nodige werk gedaan", relativeerde de vijfendertig jarige Dordtse bij de NOS. "En het is ook logisch dat ze niet volle bak gaat als je nog die Alpe d'Huez op moet. Maar natuurlijk, het was voor haar ook heel fijn dat er nog iemand een ploeggenoot had."

Op de loodzware slotklim was het ieder voor zich en hoewel Vollering de etappe won kwam ze uiteindelijk vier seconden tekort voor de eindoverwinning. Die ging naar Niewiadoma. In een interview na de finish van de slotetappe liet de Poolse weten dat de eindoverwinning er zonder de Dordtse waarschijnlijk niet was gekomen: "Ik had een heel slecht moment op de Glandon. In de afdaling kon ik mijzelf herpakken en daarna hadden we heel veel geluk met de aanwezigheid van Lucinda Brand. Mijn team moet Lidl-Trek (de ploeg van Brand) echt bedanken. Ze heeft ons veel dichter bij Vollering gebracht."

Achtste
Dat het harde werk van Brand een bijzonder neveneffect had werd haar meteen bij de finish wel duidelijk: "Er stormden nogal wat mensen op me af, dus dat had ik wel door ja! Bizar dat het op zulke cols op zo weinig seconden aankomt." Zelf werd Brand achtste in het eindklassement, op 8 minuten en 6 seconden van eindwinnares Niewiadoma. Daarover zei ze, enigszins verrast: “Het is toch eigenlijk bizar, dat gaat toch nergens over.”

Haar kopvrouw Realini, voor wie al het harde werk verricht werd, is in het eindklassement vijfde geworden op 2 minuten en 19 seconden van de Poolse.

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Nagenieten van de Tour de France Femmes: bekijk hier een uitgebreide terugblik

Wielerliefhebbers of niet: de Dordtse straten stonden dinsdag vol met publiek voor de etappestart va...

Zo werd de Tour de France Femmes beleefd in de streek

Dinsdagochtend raasde de Tour de France Femmes door onze streek. De rensters fietsten door Dordrecht...

Zo zag de etappestart van de Tour de France Femmes in Dordrecht eruit

Dordrecht stond dinsdag volledig in het teken van de Tour de France Femmes. Bijna 150 razendsnelle d...

Dordrecht in Franse sferen tijdens Fiets Feesten: 'Trots wat we bereikt hebben'

Het was zondag uitstekend toeven in Dordrecht. De binnenstad maakt zich klaar voor de etappestart va...

Dit is er te doen in aanloop naar de etappestart van de Tour de France Femmes

De etappestart in Dordrecht van de Tour de France Femmes komt steeds dichterbij, is goed in de stad ...

Wielerliefhebbers opgelet: rijd zelf over parcours van Tour de France Femmes

Een ritje op de fiets over een afgesloten Coolsingel of de Erasmusburg? Het is deze zomer mogelijk v...