Marc steekt een stuk metaal in het hoge vuur van de smederij. Als het staal letterlijk witheet is geworden, slaat hij er met een hamer op om het in de juiste vorm te buigen.
De jonge smid werkt in de smederij in Bleskensgraaf aan allerlei restauratieprojecten. Van hekwerken, bruggen tot kunstwerken. Het liefst maakt hij allerlei mooie vormen. "Ik maak nu bijvoorbeeld een krul, die je veel terugziet in oude gesmede hekwerken over de hele wereld."
Voor Marc is smeden de perfecte combinatie van functie en kunst. "Je maakt mooie dingen, die ook nog eens gebruikt worden. We krijgen hier veel oude historische hekwerken, die erg verroest zijn en nodig gerestaureerd moeten worden. Ik haal er veel voldoening uit om die hekken dan weer helemaal goed te maken."
Het meest bijzondere project voor hem tot nu toe? "Dat zijn denk ik toch wel de brugleuningen van Amsterdam", legt hij uit. "Het was een groot project, met mooi smeedwerk dat we moesten restaureren. Dan kijk je hoe ze het vroeger hebben gemaakt. Het moet precies hetzelfde worden als het origineel. Maar er zijn geen boeken voor hóe je dat moet doen. Je moet elke keer het wiel opnieuw uitvinden; dat vind ik het leuke eraan."
Geen studie
Marc begon in het verleden aan een studie toegepaste psychologie en visual arts op de hogeschool, maar stopte ook weer met beide. "Ik keek de lijstjes met studies door en werd daar niet gelukkig van. Eigenlijk wilde ik gewoon met mijn handen werken. Als kind liep ik ook altijd al met een schroevendraaier en de boormachine van mijn vader rond."
Op YouTube kwam hij filmpjes tegen van een smid. "Ik ben met mijn vader een cursus gaan doen bij het Nederlands Gilde van Kunstsmeden. Ik was eigenlijk meteen verkocht en wilde niets anders meer. Daarna heb ik een smid in de buurt opgebeld om bij hem in de leer te gaan."
En zo geschiedde. Marc verhuisde er zelfs voor vanuit Boekelo naar Dordrecht, om bij zijn huidige werkgever Van der Vegt in Bleskensgraaf aan de slag te gaan.
"Voor mij was het altijd normaal dat je naar school ging om te studeren. Maar toen ik erachter kwam dat je ook wat met je handen kunt doen, was dat voor mij een makkelijke keuze. Dat wil ik andere jongeren ook meegeven: kijk vooral om je heen wat er nog meer is, naast studeren. Ik vind dit het mooiste vak dat er is. Het ambacht is nog bijna identiek aan hoe ze het vroeger deden."
Prijs
Marc is een van de jongste smeden van het land. Om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de 'Monumententalentprijs' in het leven geroepen. Het gaat specifiek om mensen tot 32 jaar die werken in de Nederlandse monumentensector. Marc is één van de finalisten die kans maakt op die titel, al was de nominatie sowieso al een grote verrassing.
"Ik wist zelf niet dat ik genomineerd was, want je wordt opgegeven door je leidinggevende", legt hij uit. "Toen kreeg ik opeens een telefoontje dat ik in de finale sta. Dat is heel bijzonder. Ik stond wel even met mijn mond vol tanden."
De uitslag wordt 7 november bekend gemaakt op de Monumentenbeurs in Den Haag. "Als je wint, krijg je 3000 euro aan opleidingsgeld. Dat is een flinke prijs. Dan kun je met een opleiding naar keuze aan de slag gaan."
Want uitgeleerd is Marc nog lang niet. Als lid van de vereniging Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) wil Marc binnenkort ook op gaan voor de meesterproef. Daarvoor moet hij meer dan tienduizend werkuren hebben en zelf een project ontwerpen en smeden binnen een bepaalde tijd, dat vervolgens beoordeeld wordt.
"Ik ben echt verliefd op mijn werk. De meeste smeden blijven smeden tot ze dood gaan; dat ben ik ook van plan."
Deze publicatie verscheen ook op de kanalen van onze mediapartner
Rijnmond. Zij maakten hier ook een video van. Bekijk die hieronder.