Dordrecht, Netherlands

Mevrouw De Groot blies 100 kaarsjes uit: 'Nog steeds een scherp geheugen.'

Veel felicitaties, cadeautjes, gebak met koffie, herinneringen ophalen en jawel, zelfs de burgemeester op bezoek. Mevrouw De Groot uit Hardinxveld-Giessendam zat er helemaal klaar voor vrijdagochtend. Zij is namelijk 100 jaar geworden.
Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 21 september 2024 16:00 | Aangepast op 20 september 2024 16:21
Mevrouw De Groot is in Ottoland geboren en getogen. Toen zij trouwde met haar man, is ze verhuisd naar Hardinxveld-Giessendam waar ze kwam te wonen in een huis aan de Buitendams. Daarna is ze verhuisd naar het appartement waar ze nu al 37 jaar woont.

Syndroom van Usher
Het is niet altijd makkelijk voor De Groot. Vanaf haar 53e levensjaar werd het duidelijk dat zij het syndroom van Usher heeft, waardoor je minder hoort en ziet. Dit is een erfelijk syndroom dat wordt veroorzaakt door een afwijking in een gen. Toch heeft zij niet altijd last gehad van dit syndroom. Terwijl de koffie wordt ingeschonken vertelt een familielid: “Als ze dan ergens binnenkwam en iemand was aan het verven, dan kon ze precies aanwijzen waar het nog niet helemaal goed geverfd was.”

Hij vervolgt: “Daarnaast vindt ze het altijd fijn om naar de kerkradio of Nederland Zingt te luisteren. Een paar dagen voor Prinsjesdag vroeg ze, wanneer is het Prinsjesdag? Normaal staat de radio op NPO Radio 2, maar Prinsjesdag wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Zelf kan ze de radio niet veranderen, dus toen ben ik langsgegaan om de radio op één te zetten.”

Gezond
Naast haar aandoening is ze verder erg gezond. Af en toe komt de huisarts langs om onder andere haar bloeddruk te meten en deze is altijd goed. Twee dochters, die overigens ook de zorg van mevrouw op zich nemen, zeggen dat er bewust voor gekozen is om De Groot niet naar een verzorgingshuis te brengen. “Hier thuis is alles bekend en weet ze hoe ze moet lopen, als er dan bijvoorbeeld een kaarsenhouder anders staat dan normaal merkt ze dat al. In een verzorgingshuis zal ze waarschijnlijk letterlijk niet meer van haar stoel afkomen. Daar is alles anders.”

Burgemeester Dirk Heijkoop vult aan: “Het is wel bijzonder dat mevrouw nog zelfstandig woont, de meeste ouderen waar ik kom kunnen dat niet meer.” Ondanks de leeftijd laat haar geheugen haar niet in de steek. “Ze weet altijd alle verjaardagen en feestdagen op te noemen.”

Drukke dag
Nadat de koffie is opgedronken laat de burgemeester zijn ambtsketen aan mevrouw voelen. Bij elk medaillon dat eraan vast zit vertelt hij wat erop staat. Daarna is het tijd om te gaan, want in de middag zal de verjaardag nog gevierd worden met heel de familie.

Lees meer over:

100 jaar|verjaardag|Feest|

Meest gelezen

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Hoera, een honderdjarige in onze streek erbij!

Onze streek telt vanaf vrijdag 71 inwoners die 100 jaar of ouder zijn. Mevrouw De Groot-van Hof uit ...

Dit jaar Zomerparkdag ‘Vol Vertrouwen’ in Hendrik-Ido-Ambacht

Het thema tijdens Zomerparkdag in Hendrik-Ido-Ambacht is dit jaar ‘Vol Vertrouwen’ en wordt aanstaan...

Bijzonder verjaardagscadeau: Antoon Bosman (61) geridderd door burgemeester

De Zwijndrechtse binnenvaartondernemer Antoon Bosman (61) heeft een bijzonder verjaardagscadeau gekr...

Al 7 jaar in en voor de buurt: Het Vogelnest

Het Vogelnest bestaat dit jaar zeven jaar. Afgelopen weekend was het daarom dan ook feest in de wijk...

Terugblik op 2022: Dordtse Manci werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ook in de eerste week van 2023 kijken we iedere dag nog een keer terug op belangrijke nieuwsgebeurte...

Dit was Wantijpop 2022: Bier, dansen en muziek van Son Mieux, Goldband en Duncan Laurence

“Als ik zo om mij heen kijk dan ben ik echt gelukkig,” zegt Magchiel Koekkoek van de organisatie van...