Veel ondernemers staan te springen om in Dordrecht te beginnen. Ook bestaande winkels zouden hun openingstijden kunnen verlengen. Hier zitten wel veel regels aan vast. In veel steden verkopen nachtwinkels vooral alcohol en tabak. De gemeenteraad wil dit in Dordrecht graag anders zien.
In Nederland werkt zo'n 7 procent van de bevolking 's nachts. Dit zijn mensen die in ploegendiensten werken, bij de politie, of in de zorg. Ook inwoners die buiten de stad werken, bijvoorbeeld bij Schiphol, zouden met een nachtwinkel geholpen worden.
De gemeente wil daarom meer 'nachtsupermarkten', in plaats van de standaard nachtwinkels. Zo mogen de winkels geen tabak en sterke drank verkopen. Daarbij moet minstens 30 procent van het assortiment bestaan uit zuivel, groente en fruit. Ondernemers moeten ook stappen nemen om thuisbezorgen te ontmoedigen.
Zorgen over overlast
Tijdens het instemmen met de nachtwinkels hadden veel partijen in de gemeenteraad zorgen over de overlast die de winkels kunnen veroorzaken. Iedereen in de gemeenteraad stemde voor de nachtwinkels, maar wel onder strenge voorwaarden.
Zo mogen de nachtwinkels niet geopend worden in woonwijken. Op die manier wil de gemeente overlast voorkomen. Er mag ook per postcode maar één nachtwinkel geopend worden. En, alle winkels moeten voorzien zijn van een camera.
In de binnenstad mag helemaal geen nachtwinkel komen. Er is volgens de raad daar nu al te veel overlast door alle horeca. Commissielid Yara van Engelen van GroenLinks had dit graag anders gezien. "De binnenstad van Dordrecht leeft, nu ook eindelijk s' avonds. Een avondwinkel had hier een mooie toevoeging aan kunnen zijn", zegt ze.
Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor het station en winkelcentrum Maasplaza. Deze plekken liggen dicht bij elkaar, maar mogen wel allebei een nachtwinkel krijgen.
Twijfels
Sommige partijen hadden twijfels over de haalbaarheid van het voorkomen van overlast. "Als we dit voorstel aannemen gaan we er ook vanuit dat er bij overlast echt keihard gehandeld gaat worden", aldus Margret Stolk van de partij VSP. Bart de Feijter van fractie ChristenUnie/SGP sloot zich hierbij aan. Hij stelde ook voor dat de gemeenteraad over twee jaar opnieuw kijkt of de "balans tussen vrijheid van ondernemers en de rust en veiligheid van bewoners goed is gevonden".