Dordrecht, Netherlands

Nachtbrakers en cultuurfanaten komen samen tijdens Dordtse Cultuurnacht

Om de Dordtenaar kennis te laten maken met het grote aanbod kunst en cultuur in de eigen stad werd deze zaterdag een nieuwe editie van de Cultuurnacht georganiseerd. Door de stad heen openden 17 locaties 's avonds de deuren, waarbij voor de echte liefhebbers tot diep in de nacht van kunst en cultuur genoten kon worden.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 14 oktober 2024 13:37 | Aangepast op 14 oktober 2024 13:37
In Amsterdam, Groningen en Leiden noemt men het een museumnacht, hier in Dordrecht gebruiken we liever de term Cultuurnacht. Verschil is er nauwelijks, alle organisaties hebben gemeen dat het voor bezoekers mogelijk is om een nacht lang door de stad te dwalen om te genieten van kunst, cultuur en muziek bij de verschillende musea en maatschappelijke organisaties die de stad rijk is. In Dordrecht was het zaterdag zover: de Cultuurnacht 2024.

Wie in de avond de tuin van het Dordrechts Museum binnenwandelt, vraagt zich waarschijnlijk af wat de handvol vuiniszakken op poten daar doen. Zonder ze aan te raken zal de bezoeker er ook nooit achter komen. Audiovisueel kunstenaar Nico Parlevliet bedacht dit audio-avontuur waarbij de toeschouwer werd uitgenodigd om één van de apparaten in te drukken. Dat leverde dan weer een spectrum van geluiden op uit de andere apparaten. Over de keuze van geluid als kunstvorm is goed nagedacht, want buiten is het ondertussen donker. Dat betekent echter niet dat de Cultuurnacht op zijn eind loopt.

Graffiti-schilderij
Even verderop op het Hof wordt op dat moment hard gewerkt aan een graffiti-schildering van, hoe kan het ook anders, een schapenkop. De kunstenares heeft zich laten inspireren door museum Huis van Gijn, waarbij ze het hoofd van Simon van Gijn langzaam laat opgaan in de eerder genoemde schapenkop.

Een kleine greep uit de selectie van wat er nog meer te doen was: de Bibliotheek stond dit jaar volledig in het teken van poëzie, strips en spel. Bezoekers van het bibliotheekcafé mochten meedoen aan een Dungeons and Dragons spel, in de Blauwe Kamer was er ruimte voor geschreven en voorgedragen poëzie en in de kinderhoek vond een voorleesmarathon plaats.

Dansen bij Bibelot
In Filmtheater de Witt werd een non-stop serie van korte films van Nederlandse bodem vertoond, met als overkoepelend thema 'in de war'. Bij Hof van NL waren er voor vele speel- en theatervoorstellingen, het Dordrechts Museum bood bezoekers maar liefst negen verschillende locaties aan met workshops, muziek en kunst. De echte nachtbrakers konden tot 03:00 uur terecht bij Bibelot, waar er bij vier podia en zelfs op het toilet gedanst werd. Al met al een geslaagde nacht, op naar 2025.

Op donderdag 18 oktober ziet u op TV Dordrecht een uitgebreide impressie van de Dordtse Cultuurnacht in ons programma Eilandleven. Tot die tijd bekijkt u hieronder alvast een korte reportage die wij over de Cultuurnacht maakten.

Meest gelezen

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 okt 2024 13:00

Plannen voor Station Leerpark beginnen vorm te krijgen

Pascal Lenstra | 17 okt 2024 08:00

Lees ook

Vanavond in Eilandleven op TV Dordrecht: hoe repeteert het tijdelijke Bachkoor?

Over anderhalve week is het zover. Dan beleeft Bachfestival Dordrecht een wereldprimeur: het alleree...

Deze zomer weer concerten op bijzondere locaties in de streek

Wie houdt van klassieke muziek en mooie buitenlocaties, kan zijn hart ophalen deze zomer. Opnieuw is...

Bijzondere programmering met Pinksteren op TV Dordrecht

Dit Pinksterweekend zijn er twee bijzondere concerten en een ruime vooruitblik op Dordt in Stoom te ...

Levensecht, maar klein: 55 miniaturen uit 22 verschillende landen

Ze heeft er een paar dagen over gedaan, maar nu ze zijn allemaal goed aangekomen en hangen eindelijk...

Woensdag op TV Dordrecht: cabaret en theater in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...

Alle zaterdagen in april unieke 'Opwaarts'-concerten

Deze hele maand staat de zaterdagavond op TV Dordrecht in het teken van Opwaarts. Unieke concerten u...