Het ambacht Dubbeldam heeft het als dorp nog volgehouden tot de laatste vloed in 1430. Tijdens dat laatste rampjaar werden de bewoners van het oude Dubbeldam gedwongen te vluchten naar het beter beschermde Dordrecht. De overstromingen veranderden een groot deel van onze streek in een moerasgebied, wat er een beetje uit moet hebben gezien als de huidige Biesbosch. Drie eeuwen lang lag een groot deel van de streek er zo bij.
Eén van de eerste stukken van het eiland van Dordt dat in de achttiende eeuw weer werd drooggelegd en ingepolderd was niet geheel toevallig het gebied waar het huidige Dubbeldam ligt. Marc Dorst vermoedt dat de eerste Dordtenaren die daar naartoe trokken nazaten waren van de gevluchte Dubbeldammers uit het ambacht. Waarschijnlijk vernoemden zij het gebied naar het dorp van hun voorouders en was het huidige Dubbeldam een feit.
Unieke ontdekking
Een groot aantal dorpen in onze streek verdween na 1430 onder een laag water. Dat van één daarvan de oorspronkeljke locatie nu is vastgesteld, is volgens de stadsarcheoloog best bijzonder. "Een ontdekking van deze orde is vrij zeldzaam. Het gaat om een bewoningslint langs een rivier. De kans dat je bij werkzaamheden in een wijk net zo'n plek is vrij klein." Hij noemt de vondst dan ook "uniek" voor Dordtse begrippen.
Een bewoner van de componistenbuurt reageert verrast als we haar vertellen dat ze eigenlijk 'op' Dubbeldam woont. "Maar dat ligt toch een paar kilometer verderop? Ik heb altijd gedacht dat dat daarachter lag", zegt de vrouw terwijl ze richting de Viottakade en de achterliggende bebouwing wijst. Weer wat geleerd.
Bekijk op ons YouTube-kanaal een reportage over het ambacht Dubbeldam met stadsarcheoloog Marc Dorst.