De vlaggentocht is georganiseerd om de zichtbaarheid van transgenders in Dordrecht te vergroten. Dit is volgens deelnemers aan de parade nog hard nodig. “Het wordt ook hier steeds minder tolerant", vertelt een actievoerder. Dit wordt beaamt door een transgender-inwoner van Dordrecht: "Op de weg hiernaartoe, van Dordrecht Centraal naar het stadhuis, ben ik drie keer uitgescholden. Dat gebeurt vaak."
Wethouder Chris van Benschop geeft aan dat de gemeente deze groep wil steunen: "Ik maak me zorgen over de rechten van mensen. Dan moeten wij als stad en als mensen opstaan als bondgenoten. Evenementen als dit laten zien dat inwoners voor elkaar opkomen.”
Muurschildering
De route liep van het stadhuis recht door het centrum naar de Vogelbuurt. Daar werd een nieuwe muurschildering op de kopgevel van Waterhoenstraat 2-16 onthuld. Deze staat in het teken van 'transgender-trots'. Kunstenaar Jahi Quesim Reeberg vertelt dat zijn schilderij de nadruk legt op natuur, met wortels die uitkomen in twee personen. "Natuur is onlosmakend verbonden met trans zijn, want het heeft allebei altijd bestaan", aldus Reeberg. Hij gebruikte ook roze, blauw en wit, de kleuren van de trans-vlag.
Het thema van de tocht en de onthulling is niet alleen zichtbaarheid: “Het is ook goed om te laten zien hoeveel plezier en trots er kan zitten in transgender zijn", aldus een inwoner. Van Benschop benadrukt dit ook. “Doormiddel van kunst kunnen we zichtbaar maken waar we trots op kunnen zijn. Iedereen mag er zijn en mag ook trots zijn", aldus de wethouder.
Hoewel de tocht en de onthulling een positieve sfeer hadden, staat zij stil bij de nood voor verbetering. "Met een mooie muurschildering als deze zijn we er natuurlijk niet. We weten dat er nog steeds sprake is van discriminatie in de stad. Af en toe moeten we allen opstaan voor een ander, zodat iedereen veilig kan zijn in Dordrecht."