De stap van het samenvoegen van twee schoollocaties is volgens Nestas en Stichting H3O noodzakelijk om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen te midden van uitdagingen zoals het lerarentekort en beperkte financiële middelen. Frank Tigges, bestuurder bij Nestas, benadrukt het belang van goede communicatie met ouders en personeel over deze veranderingen.
De openbare basisschool John F. Kennedy aan de Eddingtonweg wordt samengevoegd met de hoofdlocatie aan de Bosstraat. De vrijgekomen ruimte zal door Stichting H3O worden benut voor de herontwikkeling van christelijke basisschool IKC De Repelaer. Om de overgang soepel te laten verlopen, krijgen ouders, leerlingen en medewerkers persoonlijke begeleiding. Nestas en H3O waarborgen ook dat alle leerlingen een onderwijsplek behouden en dat de medezeggenschapsraad betrokken blijft bij het proces.
Ouders
Rolph Bronkhorst is vader van een zoon uit groep 7. Deze kon voorheen de straat oversteken om naar school te gaan. Dit veranderd vanaf volgend schooljaar. "Toen we dit hoorden was dit voor iedereen een klap." Volgens de vader is het wel begrijpelijk maar hij hoopt dat Nestas in dit geval wel de impact begrijpt.
Bij Stichting H3O vind er een soortgelijke locatiewissel plaats. De locatie van IKC De Fontein in Wielwijk wordt samengevoegd met de hoofdlocatie in Krispijn, wat ruimte vrijmaakt voor uitbreiding van De Albatros.
Ouders uiten hun bezwaren met betrekking tot deze situatie aan de hand van een bezwarenbrief. "Namens de ouders van basisschool De Fontein in Wielwijk willen wij ons bezwaar uitspreken tegen de geplande sluiting van de school per 1 augustus 2025, die naar ons vermoeden samenhangt met de komst van flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen.
Het gebrek aan duidelijke communicatie rondom deze ingrijpende beslissing, waaronder de korte termijn voor bijeenkomsten en het onsamenhangende verhaal van het schoolbestuur, maakt ons bezorgd over de emotionele en sociale impact op onze kinderen, alsook de logistieke problemen die de sluiting met zich meebrengt. Wij verzoeken u dringend om de sluiting te heroverwegen en samen met het schoolbestuur en ouders naar alternatieven te zoeken, zodat de belangen van de kinderen en de gemeenschap centraal blijven staan."
Gemeente
Dankzij de opgelopen gemoederen en emoties zijn oppositiepartijen hebben vijf oppositiepartijen om opheldering gevraagd aan het gemeentebestuur. Het betreft de partijen: Denk, BetervoorDordt, VSP, Fractie Van Waardhuizen en Op Ons Eiland.
Er zijn vragen gesteld aan de hand van de zorgen over de late communicatie naar scholen, leraren en ouders, vooral na de brief van 21 oktober 2024, die weinig ruimte bood voor voorbereiding op de bijeenkomst van 22 oktober.
Verder kaartten de partijen de verwachte impact op leerlingen, de rol van de gemeente in het proces en het toezicht op vrijkomende locaties aan. Er is ook bezorgdheid over het verdwijnen van onderwijs uit bepaalde wijken, zoals Amstelwijck en Wielwijk, en de mogelijke herontwikkeling van schoolgronden. De oppositiepartijen roepen op tot betere communicatie en participatie van alle betrokkenen om zo een zorgvuldige uitvoering van het transitieproces te waarborgen.
Zowel uit de vragen aan het gemeentebestuur als het bezwaarschrift van de ouders valt iets op. Beide partijen denken dat de scholencarrousel direct verband houdt met het creeëren van flexwoningen voor Oekraïners.
Bekijk hieronder de reportage over de locatie Eddingtonweg: