Dordrecht, Netherlands

Oudere zus zou bij knokpartij op schoolplein hebben staan schreeuwen: 'Je moet haar nog een keer slaan'

Een vechtpartij op het school leidt tot een rechtszaak. Het schoolplein op de foto is niet het schoolplein waar het gevecht zich afspeelde. Rijnmond
"Je moet haar harder slaan, anders zal ik het zelf wel doen!", zou ze tegen haar jongere zus hebben geroepen als die in een vechtpartij belandt. Op een schoolplein in Dordrecht slaan twee meiden uit de brugklas op elkaar in. Volgens justitie hitst de oudere zus de boel op en verdient ze daarvoor nu straf.
Rijnmond | 31 juli 2024 14:30 | Aangepast op 31 juli 2024 13:56
Het schooljaar is op 5 september 2022 nog maar net begonnen als het broeit tussen twee meiden uit de brugklas. Er is al een verzoenend gesprek geweest, maar dat heeft niet geholpen.

"Ik werd gebeld door mijn zusje", zegt de inmiddels 22-jarige vrouw dinsdagmiddag in de rechtbank van Dordrecht. "Er was weer ruzie, ik ben naar haar school gegaan."

Ophitsen
Bij de middelbare school in Dordrecht is het even later vechten geblazen. Volgens drie mensen, onder wie een kleuterjuf, schreeuwt de oudere zus dingen als: 'Je moet haar nog een keer slaan!' en: 'Als je haar niet slaat, ga ik haar vijf keer slaan' en ook: 'Kijk, ze gaat weg, trek haar van haar fiets!'.

Zelf heeft de oudere zus niet geslagen, wordt duidelijk. Ze ontkent dat ze de boel heeft staan ophitsen. "Mevrouw had een aanmoedigende rol", zegt de officier van justitie in de rechtszaal. "Ze moedigt haar zus aan om het slachtoffer te schoppen. Er is geweld tussen twee jonge meiden."

Ook de moeder van de twee zussen is bij de vechtpartij aanwezig. Ook zij zou hebben staan schreeuwen. De officier van justitie eist honderd uur taakstraf tegen de oudere zus. Na het voorval op het schoolplein zat ze vervolgens drie dagen vast in de politiecel.

'Hou op!'
Maar het verhaal kent ook een andere kant. De verdachte heeft het voorval deels gefilmd. "We horen op het filmpje een stem roepen: 'Niet op haar hoofd slaan!'", zegt de rechter. "En we zien hoe u uw zusje bij het meisje weghaalt."

"Dit filmpje staat haaks op wat er net is gezegd. Je hoort haar zeggen: 'Hou op!' Daarna stoppen ze ook", zegt advocaat Renée van den Hemel. "Er is een hele voorgeschiedenis. Ze hebben elkaar vaker dwarsgezeten."

In de rechtbank wordt duidelijk dat de 22-jarige vrouw thuis mantelzorger is voor haar moeder die chronisch ziek is en veel pijn heeft. "Ze runt het gezin. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat ze zegt: 'Sla er maar op los' en daarna weer in haar moederrol kruipt", zegt de advocaat.

Drie tegen drie
"Het is drie tegen drie", zegt de rechter in haar vonnis tegen de verdachte. "Het ene meisje in de vechtpartij, iemand op het schoolplein en de kleuterjuf. En aan de andere kant u, uw jongere zus en uw moeder. Dat maakt het voor mij lastig. Ik geef u het voordeel van de twijfel. Ik spreek u vrij."

De 22-jarige vrouw bedankt de rechter. Eerder is ook haar moeder al vrijgesproken van ophitsen tijdens de knokpartij. Daar heeft justitie hoger beroep tegen aangetekend. Dat loopt nog. Justitie zou zich na deze uitspraak beraden of ze dat hoger beroep wil doorzetten.

De ruzie tussen de twee scholieren is inmiddels voorbij. Er is nog een gesprek geweest en later is de jongere zus naar een andere school gegaan. De twee meiden zien elkaar niet meer en hebben ook geen contact meer.

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Als een meisje (11) een oudere jongen tackelt op het trapveld, knokken even later vaders en kinderen

Een stevige tackle op een trapveldje in Dordrecht eindigt in een knokpartij tussen twee families. De...

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...

13-jarige Dordtenaar aangehouden voor bedreiging scholen Zwijndrecht en Sliedrecht

Twee vestigingen van onderwijsinstelling De Sprong in Zwijndrecht en Sliedrecht werden afgelopen vri...

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de ...

Basisscholen mogen maandag weer open: 'Belangrijk voor de leerlingen'

De overheid heeft aangekondigd dat het basis- en middelbaar onderwijs vanaf komende maandag de deure...

Basisscholen weer open na kerstvakantie

Goed nieuws voor ouders met kinderen in het primair onderwijs. De scholen mogen na de kerstvakantie ...