Dordrecht, Netherlands

Ouderenzorg in Drechtsteden krijgt een boost, vier aanbieders bundelen de krachten

Vier zorgaanbieders ondertekenen de oprichting van ZorgCoöperatie Drechtsteden.
Na een eerdere intentieverklaring is vanaf vandaag de samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders voor ouderen in de regio een feit. Deze ZorgCoöperatie Drechtsteden moet in de toekomst voor een verbetering in het zorg- en welzijnsaanbod voor ouderen gaan zorgen.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 25 juli 2024 15:26 | Aangepast op 25 juli 2024 15:26
ZorgCoöperatie Drechtsteden is een samenwerking tussen Aafje, De Blije Borgh, De Merwelanden en PZC Dordrecht. In oktober 2023 tekenden deze vier organisaties al een intentieovereenkomst, vanaf nu gaat ZorgCoöperatie Drechtsteden ook echt aan de slag. “Samen vliegen we de uitdagingen in de ouderenzorg vol vertrouwen aan” is te lezen in het persbericht.

Uitdagingen
De uitdagingen voor de ouderenzorg in de Drechtsteden zijn groot. Nederland vergrijst en die groeiende groep ouderen heeft zorg nodig. Het tekort aan zorgmedewerkers groeit nog altijd, de beschikbare budgetten van de overheid slinken en van de zorg wordt daarnaast verwacht dat er verduurzaamd wordt. Met de nieuwe samenwerking willen de vier partijen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van die uitdagingen in onze streek.

De Zorgcoöperatie heeft door de samenwerking alle vormen van ouderenzorg in huis: van thuiszorg tot huishoudelijke hulp en van revalidatiezorg tot verpleeghuiszorg. De centralisatie zorgt volgens de aanbieders voor een versterking van het zorgaanbod, een betere positie in de streek en een verbetering in de aansluiting tussen de individuele zorgaanbieders.

Eigen identiteit
Laat er dan ook geen misvatting over bestaan, ZorgCoöperatie Drechtsteden is in de huidige vorm geen vervanging voor de individuele zorgaanbieders. De identiteit en eigenheid van elke zorgorganisatie blijven bestaan. Maar door de verkorte lijnen kunnen de vier hun expertise makkelijker bundelen én onderling delen.

Sven de Langen, bestuurder van PZC Dordrecht, liet eerder al weten veel potentie te zien in de samenwerking: “Aan de ene kant denken we groot om tot innovatieve oplossingen te komen. Aan de andere kant doén we klein, door waardevolle zorg zo dicht mogelijk bij klanten te blijven organiseren”.

Innovatief samenwerken
De ZorgCoöperatie Drechtsteden begint in ieder geval goed. De introductie van de eerste thuisplusflat in de Dordtse wijk Crabbehof is het eerste innovatieve wapenfeit. In de flat moeten ouderen zelfstandig en prettig kunnen wonen, met waar nodig persoonlijke zorg en ondersteuning. Zorgaanbieder Aafje is verantwoordelijk voor de realisatie van de flat, wat de ZorgCoöperatie betreft volgen er snel meer thuisplusflats in andere delen van de Drechtsteden.

Naast innovatie op zorgconcepten wordt er gekeken naar het efficiënter ondersteunen van zorgmedewerkers. PZC Dordrecht en de Merwelanden hebben hun ICT teams al gebundeld en werken toe naar één servicedesk waar medewerkers terecht kunnen met een vraag. Ook met de Blije Borgh wordt de samenwerking op diensten als ICT, personeelszaken en vastgoed momenteel uitgebreid.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Meer doen, met minder zorgpersoneel: beeldbellen vast zorgonderdeel Waardeburgh Sliedrecht

Zorg via de tablet, oftewel beeldzorg. Sinds een pilot in januari voerde zorgorganisatie Waardeburgh...

Zorgcentrum Blije Borgh kan niet zonder zij-instromers: 'Steeds belangrijker'

De vraag naar zorg groeit enorm door toenemende vergrijzing. Maar wie staat er straks naast het bed?...

FC Dordrecht vindt met Kunstmin nieuwe culturele partner Energiek Dordt

FC Dordrecht en Kunstmin slaan de handen inéén. Schouwburg Kunstmin gaat samen met de voetbalclub op...

PvdA en GroenLinks vormen één lijst, wat vinden de Dordtse kopstukken?

De landelijke fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid gaan een innige samenwerking aan, z...

FC Dordrecht lanceert nieuw opleidingsplatform

Hoofdsponsor Riwal heeft zich weer voor vier jaar verbonden aan FC Dordrecht als naamgever voor ‘de ...