Dordrecht, Netherlands

Sprintend, zwemmend en stoelendansend wil de Dordtse Reddingsbrigade wereldkampioen worden in Australië

Marijn in 't Veld (l) en voormalig wereldkampioen Robert Hendriks (r) van de Dordtse Reddingsbrigade Foto: Arjen de Bruin
Terwijl de Olympische Spelen nog in volle gang zijn, staan de Dordtse lifesavers klaar voor hun WK. De grootste reddingsbrigade van ons land reist volgende week af naar Australië. Dat betekent presteren onder hoogspanning, maar dat zijn de redders uit Dordrecht wel gewend.
Rijnmond | 9 augustus 2024 11:19 | Aangepast op 9 augustus 2024 11:19
Arjen de Bruin (45) uit Dordrecht weet zijn allereerste actie nog goed, nu 16 jaar geleden. “Op het Grevelingenmeer was een matroos vermist. Een man uit Urk, hij was nog jong. Na de lunch vonden we zijn lichaam. We haalden het naar boven. Ik weet nog heel goed hoe kalm iedereen was. Dat maakte indruk op me."

Die nacht sliep hij goed, vertelt het lid van de Dordtse Reddingsbrigade. “We kregen nazorg en dat krijgen we nog steeds bij heftige incidenten. Het was ingrijpend. Maar ik voelde me ook nuttig, omdat we ouders hun zoon konden teruggeven.”

Hekje
De Bruin is sindsdien namens de Dordtse Reddingsbrigade en het KNRM vaak opgeroepen bij incidenten op en rond het water. Dat varieerde van grote evenementen tot problemen tijdens een zondags boottochtje.
Zo was er ooit de vrouw die struikelde op haar schip en zichzelf doorboorde. Ze viel op een scherpe metalen staander van een hekje. De Bruin en zijn collega’s schoten in allerijl te hulp en redden haar leven.

WK Life Saving
Om te kunnen redden, moet je fit zijn. De beste redders van de wereld doen vanaf 20 augustus mee aan het WK Life Saving. De Dordtse Reddingsbrigade is de grootste van ons land en stuurt in totaal 12 mannen en vrouwen naar het Australische Brisbane. Naast de sporters gaan er ook drie officials aan de slag tijdens het WK. Ze gaan allemaal op eigen kosten. De brigade draait op vrijwilligers en donaties.

“De Dordts brigade is zo groot, omdat we hier omringd zijn door water”, zegt Arjen de Bruin. “Grote rivieren, plassen en andere stilstaande wateren. Op het Eiland van Dordrecht is er overal water en daarom kunnen we optimaal trainen." Wat verder helpt voor de lifesavers is een groot 50-meter bad waar goed getraind kan worden.

Op het WK in Australië wordt er gesprint over het strand, worden er drenkelingen uit de oceaan gered en wordt er gedoken in het zwembad. “Het is een zeer veeleisende 'multisport'. Je moet echt in topconditie zijn”, zegt de Bruin.

Het wordt zijn vierde WK als scheidsrechter en hij weet dat de sfeer op het evenement bijzonder is. “We zijn vrienden. Strandwachten, lifeguards en andere lifesavers vormen wereldwijd een hechte familie.” Hij weet dat je niet wil winnen door materiaalpech bij de concurrent. "Dan leen je je spullen uit en word je desnoods tweede."

'Stoelendans'
De Bruin kan niet wachten om op het vliegtuig richting de Australische Gold Coast te stappen. Hij zal op Broadbeach bij Brisbane scheidsrechteren bij de onderdelen in de zee en op het strand. Zo moeten de teams met 'rescueboards', een soort surfplank zonder zeil, de golven op om opdrachten uit te voeren.
Marijn In ’t Veld (24) is een van atleten van de Dordtse Reddingsbrigade die in Australië in actie komt. Hij doet mee aan ‘Beach Flags’. “Dat is een soort stoelendans op het strand", zegt In 't Veld.

"Het gaat om explosieve kracht in het mulle zand. De deelnemer ligt op zijn buik met zijn gezicht de andere kant op. Als het fluitje klinkt, draai je je om en sprint je om een stokje te kunnen pakken. Elke ronde is er een stokje minder. Geen stokje betekent dat je uit de wedstrijd ligt. Als echte redder heb je die alertheid nodig."

In ’t Veld nam de liefde voor de reddingswedstrijden over van zijn vader. “Als kind ging ik mee naar zijn wedstrijden. Hij was badmeester in het Wantijbad in Dordrecht. Ik ben zelf drie jaar strandwacht geweest in Renesse. Gelukkig heb ik nog nooit in actie hoeven komen voor een drenkeling.”

In ’t Veld leeft al maanden als een topsporter en traint vrijwel dagelijks, zegt hij. “Dat ik naar dit WK ga is echt een jongensdroom. Feestjes vind ik best leuk, maar die sla ik nu over. Ik drink al langere tijd geen alcohol meer.” In het sterke deelnemersveld wil de Dordtenaar de finaleronde bereiken.

WK
Het WK Life Saving wordt gehouden sinds 1955. De eerste editie vond plaats in Parijs. Aan het WK doen vele duizenden strandwachten en redders uit de hele wereld mee. In 2016 werd het kampioenschap gehouden in ons land, in Eindhoven en Noordwijk. Het koningsonderdeel is vermoedelijk de 'taplin'. Dat is een loodzware estafette waarbij er onder meer moet worden gezwommen en op hoog tempo gepeddeld op een rescueboard.

Klein laddertje
Vraag Arjen de Bruin naar een andere missie die indruk heeft gemaakt en hij vertelt over de zomer van 2021. Hij beleefde onvergetelijke momenten toen Limburg door hoog water deels onder water liep.
“Dat was heel bijzonder. Je traint er 25 jaar voor en ineens komt het belletje: kom maar. We hebben mensen geëvacueerd. Bewoners zaten vast op de bovenste verdiepingen en moest hun huis uit. Op een klein laddertje klommen ze naar beneden, geholpen door onze redders. We brachten ze weg naar een veilige plek."

Ik herinner me nog goed dat we bij een huis kwamen waar de eigenaresse niet weg wilde. Ze zei: ‘mijn dieren’. Ik zei: ‘U kunt gewoon mee. Uw dieren gaan ook mee.’ En zo trokken we met een stoet mensen, honden en katten in het holst van de nacht door de duisternis. Een uur later stond het onder water."

Dan moeten we het tot slot nog even over het onvermijdelijke hebben. Baywatch. Hoe vaak krijgt De Bruin nou grappen te horen over de beroemde Amerikaanse tv-serie met de onvergetelijke rode badpakken?
De Bruin kan erom lachen. “Geloof me, heel vaak", zegt hij. "En we doen er graag aan mee als de gelegenheid het toelaat. Dan lopen wij ook in slow motion over strand.”

Lees meer over:

Reddingsbrigade|

Lees ook

Dordtse Reddingsbrigade uitgeroepen tot beste van Nederland

Vrijwilligers van de Dordtse reddingsbrigade zijn afgelopen weekend verrast met mooi nieuws. Ze zijn...

Nieuwe aanwinst voor de Dordtse Reddingsbrigade

De Dordtse Reddingsbrigade heeft een nieuwe boot. Afgelopen zaterdag werd het nieuwe vaartuig gedoop...

Internationale reddingszwemtop doet Dordrecht aan bij ILSE wedstrijden

Dit weekend vonden er in de zwemhal op de sportboulevard speciale zwemwedstrijden plaats. Reddingszw...

Dordtse Reddingsbrigade wint NK Lifesaving

Eén keer per jaar meten de verschillende reddingsbrigades uit heel het land hun krachten met elkaar...

Dordrecht gastheer ILSE wedstrijd: reddingszwemmers in topvorm

Normaal gesproken redden ze leven, maar dit weekend zetten ze zich in om een prijs te bemachtigen. V...