Het CrownPoint-gebouw aan de Spuiboulevard, waar Oekraïners momenteel in verblijven, moet eind 2025 leeg zijn. De mensen worden verspreid over zes locaties in de stad, waaronder het gebouw van het voormalige Schippersinternaat. Daar worden ongeveer 150 Oekraïners opgevangen.
Op vijf andere plekken in de stad worden in totaal 150 flexwoningen neergezet. Die keuze leidde tot forse kritiek in de richting van het stadsbestuur. Bij een inspreekavond op het Stadskantoor vorige week spraken liefst twaalf omwonenden hun vragen en zorgen uit.
Subsidies mét voorwaarden
In de memo wordt niet gereageerd op de zorgen, maar zegt de wethouder wel dat de bouw van de flexwoningen in ‘een zeer strakke planning’ is beland. De gemeente heeft namelijk een subsidie van 5,5 miljoen euro gekregen voor de opvang van Oekraïners (de zogeheten ‘transitiekosten’), plus 992 duizend euro subsidie voor de bouw van 120 flexwoningen.
Aan die laatste subsidie kleeft de voorwaarde dat de woningen uiterlijk op 15 november volgend jaar klaar zijn. Of de gemeente de subsidie van 5,5 miljoen euro krijgt, is afhankelijk van het aantal opvangplekken en de periode dat de plekken gebruikt kunnen worden. “Tijdige oplevering van de flexwoningen vergroot de kans op volledige vergoeding van de transitiekosten”, zo valt te lezen in de memo.
Nieuwbouwwoningen
Het CrownPoint-gebouw wordt eind 2025 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Voor deze gebiedsontwikkeling heeft de gemeente 3,5 miljoen euro van het Rijk gekregen, met als voorwaarde dat de start van de bouw eind 2026 moet beginnen.
Naast het mislopen van de subsidies staat volgens de wethouder ook de leefbaarheid op het spel. In CrownPoint verblijven de Oekraïners momenteel met vier, vijf of zes personen in een kamer. “Dat heeft inmiddels, met name op gezinnen, negatieve gevolgen voor het welbevinden”, maakt Burggraaf namens het stadsbestuur duidelijk. Samenvattend schrijft hij dat ‘uitstel van besluitvorming tot onwenselijke risico’s voor de gemeente leidt’.
Nieuwe inspreekavond op komst
De flexwoningen zijn in eerste instantie voor drie jaar voor Oekraïners. Daarna kunnen andere mensen er gebruik van maken, zoals jongeren en starters. Het onderwerp wordt komende dinsdag opnieuw besproken, waarbij insprekers aan het woord komen die vorige week hun zegje nog niet konden doen. Daarna is de gemeenteraad aan zet.