Dordrecht, Netherlands

Stadsgidsen laten zich bijpraten door archeologen, nieuwe informatie verwerkt in wandeling

Recentelijk archeologisch onderzoek naar de Dordtse stadsmuur heeft nieuwe feiten aan het licht gebracht. Stadsarchelogen praatten deze week de stadsgidsen bij tijdens een wandeling langs plekken waar de muur ooit stond. Zaterdagmiddag zijn die nieuwe bevindingen voor het eerst te horen tijdens een wandeling waarin de middeleeuwse stadsmuur centraal staat.
Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 19 september 2024 16:00 | Aangepast op 19 september 2024 12:29
Veel Dordtenaren, toeristen én wetenschappers vragen zich al jaren af wat de werkelijke omvang en betekenis van de stadsmuur is geweest. Inmiddels weten we dat de stadsmuur voornamelijk een symbolische functie heeft gehad. Die nieuwe informatie is nu verwerkt in een wandeling, die zaterdag voor het eerst te bezoeken is.

Stadsmuur
De stadsmuur van Dordrecht spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Deze was gebouwd om aan te geven dat er in de stad andere regels en wetten golden dan daarbuiten. Maar de muur heeft ook zeker zijn rol gehad bij de verdediging van de stad. Uit een nieuwe samengestelde stadswandeling langs de middeleeuwse muur zal blijken dat er in de huidige stad nog veel elementen aanwezig zijn die naar de stadsmuur verwijzen.

Dat kunnen verschillende dingen zijn, zoals archeologische vondsten, straten, historische verhalen, zichtbare resten van torens en de stadsmuur zelf. De wandeling is uitgezet door de Dordtse archeologen Jacqueline Hoevenberg en Marc Dorst.

Restanten terug vinden
Beide zijn erg enthousiast over de uitkomsten van de onderzoeken en hebben de stadsgidsen maandag al bij kunnen scholen over hun bevindingen uit de onderzoeken naar onder andere de stadsmuur. Dorst is er in de praktijk erg veel bij geweest als het om opgravingen gaat met betrekking tot de stadsmuur. "Het is op sommige plekken in de afgelopen jaren mogelijk geweest om restanten van de muur terug te vinden in de grond wat erg mooi is. Hierdoor hebben we zelfs een kunnen vaststellen dat er een extra toren was in de binnenstad. Eentje waar we nog niet van afwisten."

Archeoloog Jacqueline Hoevenberg is ook erg te spreken over de nieuwe informatie. Zo hebben de archeologen onderzoek kunnen doen naar de 'verdwenen gracht'. "Deze is met de nieuwe onderzoeken beter in beeld gekomen." Nu kunnen de stadsgidsen dit weer aan hun verhalen toevoegen.

Historische Vereniging Oud-Dordrecht
De stadswandeling in kwestie is een initiatief van de Historische Vereniging Oud-Dordrecht, die al sinds 1892 actief is. Rob Oudshoorn, commissielid van de vereniging, vertelt: "We willen meer aandacht geven aan de archeologie in de stad." Door samen te werken met archeologen en ervaren gidsen biedt de wandeling een unieke kans om meer te leren over de stadsmuur en de geschiedenis van Dordrecht. Oudshoorn voegt toe: "Je leert weer meer over en kijkt toch weer anders naar je eigen stad."

Met deze stadswandeling hoopt de vereniging dat zowel Dordtenaren als bezoekers een dieper begrip krijgen van de historische betekenis van de stadsmuur. "Het is een mooie aanvulling op ons aanbod en laat mensen weer met andere ogen naar hun stad kijken”, zegt Oudshoorn. Dit biedt een kans om verborgen verhalen te ontdekken en te waarderen, en maakt het de moeite waard om de wandeling opnieuw te ervaren.

Bekijk de reportage van de stadsgidsen hieronder:

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07