Dordrecht, Netherlands

Stichting Buurtgezinnen zoekt vrijwilligers: 15 kinderen zoeken nog een steungezin

Helaas heeft niet ieder gezin tijd, geld of ruimte om alle kinderen voldoende aandacht te geven. Daarom bestaat stichting Buurtgezinnen. Het initiatief helpt gezinnen een handje door kinderen tijd met een ander gezin te bieden, en men zoekt nog vrijwilligers.
Jasmijn Thomassen | 20 november 2024 11:45 | Aangepast op 20 november 2024 11:45
Tegenwoordig kent niet iedereen zijn buren meer, iedereen heeft het druk en onze maatschappij is individualistischer dan ooit. Daarbij komt ook dat steeds meer mensen het gevoel hebben er alleen voor te staan. Stichting Buurtgezinnen probeert gezinnen, die het gevoel hebben er alleen voor te staan, een helpende hand te bieden.

De stichting, die landelijk actief is, zoekt nog naar steungezinnen in Dordrecht. ‘Opvoeden doen we samen’ is dan ook het motto van de organisatie. Nog 15 gezinnen hebben een steungezin nodig in onze stad en dat worden er steeds meer.

De stichting hoort naar eigen zeggen nog te vaak dat mensen geen tijd hebben voor een extra kind in huis. ‘Je kan met heel weinig het verschil maken’ vertelt Esther Ham, coördinator van stichting Buurtgezinnen in Dordrecht en Zwijndrecht. “We werken niet met contracten en iedereen kan zelf aangeven wat ze kunnen bieden.

Natuurlijk is het niet vrijblijvend, beide partijen moeten weten waar ze van op aankunnen, steungezinnen, maar ook vraaggezinnen. Om die reden worden er duidelijke afspraken gemaakt” vertelt Esther.

Stichting Buurtgezinnen
Stichting Buurtgezinnen wordt bekostigd door de gemeente, gezinnen die zich aanmelden als steungezinnen doen dit vrijwillig. De stichting zet zich in voor gezinnen die af en toe een extra handje kunnen gebruiken. Dit doen ze met een koppelsysteem, steungezinnen helpen vraaggezinnen, denk hierbij aan thee drinken of sporten met jongeren van zestien tot aan kleuters voor een weekendje logeren over de vloer krijgen. Steungezinnen zijn er in alle vormen en maten. De stichting bestaat in Nederland al bijna tien jaar en is negen van die tien jaar actief Dordrecht. Inmiddels zijn ze te vinden in meer dan 130 gemeentes.

Gezinnen die hulp nodig hebben kunnen zich via de website aanmelden, vervolgens gaat er een coördinator met hen in gesprek over de hulpvraag en word er gekeken of de hulpvraag overeenkomt met wat de stichting kan bieden.

Gezinnen die hulp kunnen bieden kunnen zich ook aanmelden via de website. Vervolgens wordt er contact opgenomen, worden steungezinnen thuis bezocht, is hun huis wel geschikt voor kinderen? Ook worden de eventuele kinderen van het gezin zelf ontmoet en moet er een VOG worden aangevraagd.

Lees ook

Solliciteren naar Dordts burgemeesterschap: ‘Daar ben ik niet geschikt voor'

Dordrecht heeft nu al een week de kans gehad om te solliciteren naar het burgemeesterschap. Maar heb...

Jeffrey leerde zijn vrouw kennen bij de Blokker, nu dreigt de oer-Hollandse winkel te verdwijnen

De iconische winkelketen Blokker is failliet verklaard. Voor huishoudelijke producten kunnen Dordten...

Bart wilde schilderij ophangen, maar ontdekt dat het een half miljoen waard is: 'Dan verkopen we het maar!'

Echt rouwig is Bart de Roo, antiquair uit Zwijndrecht er niet om dat het portret van admiraal Michie...

Dordrecht zoekt nieuwe burgemeester: volg het proces in onze nieuwe serie ‘Jasmijn wil burgemeester worden’

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Dordrecht? Na het vertrek van Wouter Kolff is de post vrij en k...

Landelijke klimaatweek van start: dit kun je in Dordrecht verwachten

De Nationale Klimaatweek is weer begonnen. Tijdens deze week, die van maandag 11 tot en met vrijdag ...

Nieuwe muurschildering 'Brievenbord' aan Talmaweg Dordrecht onthuld

We hebben er weer een nieuwe muurschildering bij in Dordrecht. Het kunstwerk van kunstenares Floor M...