In tranen komt ze de Dordtse rechtszaal binnen. Ze gaat met haar advocaat en haar naasten op de publieke tribune zitten. Verder is de zaal zo goed als leeg. De officier van justitie leest voor waarom we hier zijn. "Hij heeft haar borsten betast. En daarbij moet gezegd worden dat hij haar werkgever was."
Knoopje van blouse
Die 'hij' waarover de officier praat, is een 37-jarige man uit een klein dorp in de buurt. Op een personeelsfeest eind 2021 loopt het mis tussen de verdachte van vandaag en zijn werkneemster. Er is inmiddels al best wat gedronken als ze samen naar de koelkast lopen voor nieuwe drankjes. Ze vraagt of hij een knoopje van haar blouse wil dichtmaken. Als ze omdraait prikt hij met een vinger in haar borst en zegt: 'tuut-tuut'.
"Ik stak mijn vinger uit", zegt de werkgever. "Het was een grapje. Ik heb meteen excuses gemaakt. Ik heb later nog meermaals mijn excuses gemaakt." Ontdaan gaat de vrouw die avond naar huis. Thuis huilt ze bijna onophoudelijk. De volgende dag komt haar man op de zaak praten over wat er is gebeurd. Volgens de werkgever is dat een goed gesprek. Toch worden verdriet en boosheid bij de vrouw steeds groter. Ze komt op haar werk in een conflict terecht.
'Gezellig gekke bui'
"We waren in een gezellige gekke bui", zegt de werkgever over die avond. "Haar bloesje was flink open. Het was gewoon niet handig." Toch vindt hij het ook onterecht dat hij nu voor de rechter zit. Hij dacht dat de hele situatie was uitgesproken en vindt het raar dat de vrouw bijna twee jaar na het personeelsfeest aangifte deed en nu smartengeld vraagt.
Als de werkneemster haar slachtofferverklaring voorleest, wordt duidelijk dat ze nog altijd, bijna drie jaar later, flink last heeft van wat er die avond gebeurde. Ze verlaat de tribune en gaat achter haar werkgever zitten. "Je hebt me ongelooflijk veel pijn gedaan. Ik ben angstig, somber en heb slaapproblemen." Ze veegt met een zakdoek de tranen van haar gezicht als ze voorleest. De vrouw werkt formeel nog steeds bij het bedrijf, maar zit al langdurig in de ziektewet.
Schaamte en angst
De officier van justitie eist 70 uur taakstraf en vindt dat de vrouw het gevraagde smartengeld van 1250 euro moet krijgen. Daarnaast heeft ze ook kosten gemaakt voor bijvoorbeeld slaapmedicatie. Over de late aangifte zegt de officier: "Je ziet wel vaker dat slachtoffers laat tot aangifte overgaan. Dat heeft met schaamte en angst te maken."
"Het was een erg gezellig feest en er was de nodige alcohol gebruikt", begint de advocaat van de werkgever. Mijn cliënt wordt nu kaalgeplukt. Dit gaat niet om een seksuele handeling. Het gaat om een aanraking met een vinger aan een beklede borst. Ik vind dat mijn client vrijspraak verdient."
20 uur taakstraf
Maar daar gaat de rechter in Dordrecht niet in mee. "In uw geval is duidelijk dat u de borst heeft betast en dat is aanranding. Het ging onverwacht en onverhoeds. Dat kan gevolgen hebben en in dit geval moet dat bestraft worden." Hij veroordeelt de werkgever tot 20 uur taakstraf een flink lager bedrag dan waar de vrouw om vroeg: 300 euro.
Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met mediapartner Rijnmond.