Dordrecht, Netherlands

Tijdens het bedrijfsfeest prikt de baas in de borst van zijn medewerkster en zegt: 'tuut-tuut'

Een opmerkelijke rechtszaak deze week in Dordrecht. Tijdens een personeelsfeest raakt de leidinggevende opzettelijk de borst aan van een van zijn medewerksters. Hij zegt er zelfs 'tuut-tuut' bij. De vrouw wordt hard geraakt door zijn 'grapje'.
Rijnmond | Redactie Streek 56 | 22 juni 2024 12:00 | Aangepast op 22 juni 2024 11:22
In tranen komt ze de Dordtse rechtszaal binnen. Ze gaat met haar advocaat en haar naasten op de publieke tribune zitten. Verder is de zaal zo goed als leeg. De officier van justitie leest voor waarom we hier zijn. "Hij heeft haar borsten betast. En daarbij moet gezegd worden dat hij haar werkgever was."

Knoopje van blouse
Die 'hij' waarover de officier praat, is een 37-jarige man uit een klein dorp in de buurt. Op een personeelsfeest eind 2021 loopt het mis tussen de verdachte van vandaag en zijn werkneemster. Er is inmiddels al best wat gedronken als ze samen naar de koelkast lopen voor nieuwe drankjes. Ze vraagt of hij een knoopje van haar blouse wil dichtmaken. Als ze omdraait prikt hij met een vinger in haar borst en zegt: 'tuut-tuut'.

"Ik stak mijn vinger uit", zegt de werkgever. "Het was een grapje. Ik heb meteen excuses gemaakt. Ik heb later nog meermaals mijn excuses gemaakt." Ontdaan gaat de vrouw die avond naar huis. Thuis huilt ze bijna onophoudelijk. De volgende dag komt haar man op de zaak praten over wat er is gebeurd. Volgens de werkgever is dat een goed gesprek. Toch worden verdriet en boosheid bij de vrouw steeds groter. Ze komt op haar werk in een conflict terecht.

'Gezellig gekke bui'
"We waren in een gezellige gekke bui", zegt de werkgever over die avond. "Haar bloesje was flink open. Het was gewoon niet handig." Toch vindt hij het ook onterecht dat hij nu voor de rechter zit. Hij dacht dat de hele situatie was uitgesproken en vindt het raar dat de vrouw bijna twee jaar na het personeelsfeest aangifte deed en nu smartengeld vraagt.

Als de werkneemster haar slachtofferverklaring voorleest, wordt duidelijk dat ze nog altijd, bijna drie jaar later, flink last heeft van wat er die avond gebeurde. Ze verlaat de tribune en gaat achter haar werkgever zitten. "Je hebt me ongelooflijk veel pijn gedaan. Ik ben angstig, somber en heb slaapproblemen." Ze veegt met een zakdoek de tranen van haar gezicht als ze voorleest. De vrouw werkt formeel nog steeds bij het bedrijf, maar zit al langdurig in de ziektewet.

Schaamte en angst
De officier van justitie eist 70 uur taakstraf en vindt dat de vrouw het gevraagde smartengeld van 1250 euro moet krijgen. Daarnaast heeft ze ook kosten gemaakt voor bijvoorbeeld slaapmedicatie. Over de late aangifte zegt de officier: "Je ziet wel vaker dat slachtoffers laat tot aangifte overgaan. Dat heeft met schaamte en angst te maken."

"Het was een erg gezellig feest en er was de nodige alcohol gebruikt", begint de advocaat van de werkgever. Mijn cliënt wordt nu kaalgeplukt. Dit gaat niet om een seksuele handeling. Het gaat om een aanraking met een vinger aan een beklede borst. Ik vind dat mijn client vrijspraak verdient."

20 uur taakstraf
Maar daar gaat de rechter in Dordrecht niet in mee. "In uw geval is duidelijk dat u de borst heeft betast en dat is aanranding. Het ging onverwacht en onverhoeds. Dat kan gevolgen hebben en in dit geval moet dat bestraft worden." Hij veroordeelt de werkgever tot 20 uur taakstraf een flink lager bedrag dan waar de vrouw om vroeg: 300 euro.

Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Rechtzaak|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Brutale Sander valt bijna in slaap voor de rechter, slaat zijn moeder en spuugt zijn ex in haar gezicht

Rijnmond-collega Maurice Laparlière schrijft ieder weekend over een opmerkelijke rechtzaak in onze r...

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...

Toine draait door van de ratten in zijn huis en slaat het kantoor en de auto's van de woningcorporatie kapot

Hij wordt stapelgek van de knaagdierenplaag in zijn woning en verliest na twee jaar zijn zelfbeheers...

John is woedend dat de hulpverlener relatie-advies geeft en trapt tierend haar auto kapot

Een vader gaat uit zijn dak tegen de jeugdhulpverleenster die over de vloer komt. De vrouw zegt dat ...

Oud-docent heeft seks met twee zusjes van 15 en 17. 'Eén fout kan je hele leven op de kop zetten'

De oud-docent zegt dat hij alles kwijt is sinds zijn seksuele relatie met twee zusjes van 15 en 17 j...

Rechtszaak tegen Dordtse fotograaf die twee agenten zou hebben neergeschoten

De 39-jarige Niels W. verschijnt woensdag voor de rechtbank in Dordrecht. De persfotograaf staat ter...