Met de tiende plaats in de eindklassering laat Brand maar liefst 95 andere deelneemsters achter zich. Zelf moest ze dus negen andere rensters voor zich dulden, onder wie winnares Vos en landgenotes Puck Pieterse, Riejanne Markus en Femke Markus.
Voor Brand was het de eerste keer dat ze deelnam aan het WK gravel. "Het was echt een superleuk evenement", vertelt Brand. "Zo vond ik het erg tof om met iedereen door het bos te sjezen, haha. Daarnaast stonden er veel mensen langs de kant, waardoor er een goede sfeer heerste."
Tevreden
Met de tiende tijd in Leuven kan Brand verder prima leven. "Ik baalde wel even toen ik tijdens één moment net niet goed gepositioneerd was, waardoor de kopgroep definitief wegreed", blikt ze terug. "Maar ze vonden elkaar zo goed, dat er eigenlijk echt geen houden aan was."
Dat Brand op onverhard wegdek zelf ook goed uit de voeten kan blijkt wel uit haar prestaties in het afgelopen veldritseizoen. In die discipline kwam ze afgelopen seizoen maar liefst zeven keer als winnaar over de streep. De 35-jarige Dordtse deed dat tijdens de UCI Wereldbeker Dublin, de UCI Wereldbeker Flamanville, de Exact Cross Mol - Zilvermeercross, het Nederlands Kampioenschap Hoogeveen, de Superprestige Middelkerke - Noordzeecross, de X2O Trofee Brussels - Brussels Universities Cyclocross en de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle.
VerschilTussen veldrijden en gravelfietsen zit een verschil. Zo wordt er bij eerstgenoemde wielerdiscipline grotendeels over een onverhard parcours gereden. Bijvoorbeeld door bossen of over velden, sloten en zandwegen. Bij gravelrijden gaat het vooral om halfverharde wegen van onder andere zand en grind.
Over een paar weken staan de eerste wedstrijden in het veldrijden weer op het programma. Zo is Brand begin november van de partij tijdens het EK veldrijden in het Spaanse Pontevedra. En even daarvoor doet ze mee aan de Belgische Koppenbergcross. "Dat zijn twee wedstrijden waar ik nu naartoe werk", aldus Brand.