Dordrecht, Netherlands

Uitbreiding Nieuwe Dordtse Biesbosch: natuuroevers, graslanden en duizenden kilo's grond

Het Dordtse natuurgebied de Nieuwe Biesbosch wordt uitgebreid. De komende maanden wordt een laatste stuk polder van 20 hectare tot moeras omgevormd, zodat de natuur aan de oostkant met de westkant van het eiland verbonden wordt. Eind oktober moeten de werkzaamheden klaar zijn.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 4 september 2024 17:00 | Aangepast op 4 september 2024 17:00
De roerdomp, de spitsmuis, de otter en de Noordse woelmuis. Zomaar vier diersoorten die gedijen in moerasland. En die vier diersoorten zijn rondom Dordrecht al te vinden. Aan de oostkant leven ze in de Sliedrechtse en Brabantse Biesbosch, aan de westkant in de Dordtse Biesbosch en de Elzen. Met de aanleg van een moerasgebied in de Zuid-Buitenpolder wordt hard gewerkt om die natuurgebieden met elkaar in verbinding te brengen. Daarmee wordt het leefgebied van de soorten vergroot.

Verbinding
De strook natuur, ook wel een groene long, die vanaf oktober onafgebroken door het zuiden van het Eiland van Dordrecht zal lopen, is al een aantal jaar in aanbouw. Tien jaar geleden lag er bij de zuidgrens van Sterrenburg vooral landbouwgrond, tegenwoordig is het gebied populair bij wandelaars, ruiters en fietsers vanwege de nieuwe natuur die er is aangelegd. Volgens boswachter Harm Blom trekt het gebied tienduizenden bezoekers per maand. Ook onder vogelaars is het gebied erg populair omdat het moerasland interessant is voor veel trekvogels.
Naast de Zuid-Buitenpolder is al te zien wat er van het gebied moet worden. RTV Dordrecht
Met diezelfde Blom maken we een rondje door het gebied. Volgens de boswachter, tevens fervent vogelspotter, maakt de afwisseling van verschillende soorten natuur het gebied interessant voor dieren. "Juist de afwisseling van moeras en graslanden maakt het een geschikt leefgebied voor bijvoorbeeld insecten en een grote verscheidenheid aan vogels”, legt hij uit. De boswachter houdt ook een eigen webblog bij over de ontwikkelingen bij de Zuid-Buitenpolder.

Bij het omvormen van een stuk akkerland tot moerasgebied komt veel kijken. Zo zijn graafmachines bezig met het opengraven van oude sloten en de aanleg van nieuwe sloten, ook worden er speciale oevers geplaatst. Die oevers moeten meer lijken op hoe oevers in de natuur tot stand komen en zijn daardoor populair bij bepaalde diersoorten. Daarnaast wordt het waterpeil kunstmatig hoog gehouden door stukken land uit te graven, het peil op te zetten en dammen te plaatsen om het water vast te houden.
Inrichtingskaart Zuid Buitenpolder met daarop de weergave van de moeraszones (bruin) en kruidenrijk grasland (groen) met daarin de sloten en de aanplant van bomen en struiken. Staatsbosbeheer
Overlast
De opgegraven grond moet echter wel weggevoerd worden en vanwege de grote hoeveelheid vrachtvervoer was het voor omwonenden wel even schrikken. Zij trokken aan de bel vanwege al bestaande scheuren en beschadigingen in hun woningen. In reactie daarop heeft Staatsbosbeheer nulmetingen uitgevoerd zodat er duidelijk kan worden aangetoond of- en wanneer er schade is ontstaan door langsrijdend vrachtverkeer. Vanaf donderdag 5 september begint het transport van de grond weer, nadat dat stil lag voor overleg met de buurt.

Door het aanwezige zware materiaal dat nodig is tijdens de werkzaamheden, zag Staatsbosbeheer zich ook genoodzaakt om verkeersaanpassingen door te voeren. Zo is het fietspad tussen de Zeedijk en de Van Elzelingenweg afgesloten voor al het verkeer en zijn er ook beperkingen voor wandelaars. De omleiding wordt in het gebied aangegeven. Staatsbosbeheer en aannemersbedrijf Gebroeders Van Kessel hopen eind oktober klaar te zijn met de werkzaamheden.

Meer zien over dit nieuwe stukje Dordtse natuur? RTV Dordrecht maakte beelden van de wandeling met boswachter Harm Blom, die zijn hieronder te zien.

Lees meer over:

Biesbosch|Staatsbosbeheer|natuur|

Lees ook

Bijna tienduizend dieren en planten geteld: 'Belangrijk om te weten!'

In heel 2024 zijn er op het eiland van Dordrecht 9.547 dier- en plantensoorten geteld door experts e...

De Biesbosch is vol dus trekken puberbevers de Dordtse woonwijken in

Mocht je een paar jaar geleden nog van geluk spreken als je in de Biesbosch een bever zag, tegenwoor...

Wolf naar de Biesbosch? 'Kwestie van tijd'

De Biesbosch is een plek in onze regio waar de wolf zich prima thuis kan voelen. Dat stellen onderzo...

Waterschap gebruikt DNA om bevers op te sporen

Op een klein bootje watermonsters nemen, die vervolgens opsturen naar een lab en daar DNA-sporen van...

Honingbijen verjagen wilde bij in de Biesbosch: 'Leg regels op'

Er is een bijenprobleem in de Biesbosch in Dordrecht. Driekwart van de honingbijen snoept daar de ne...

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...