Dordrecht, Netherlands

Vlaggenparade in de Voorstraat door jubilerend Pictura

Niet alleen in Parijs worden deze weken een hoop vlaggen gehesen, in de Voorstraat zijn er sinds deze zaterdag ook tientallen vlaggen te bewonderen. Onder de vlaggen enkele bewerkte nationale vodden, maar het meerendeel bestaat uit kunstzinnige exemplaren met een diepere betekenis.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 5 augustus 2024 13:51 | Aangepast op 5 augustus 2024 13:51
De vlaggen hangen er vanwege het 250-jarig jubileum van tekengenootschap Pictura. Een kleine situatieschets, in het jaar dat Pictura het licht zag kwam in Frankrijk Lodewijk de zestiende aan de macht, niemand die op dat moment kon vermoeden dat de Bastille vijftien jaar later bestormd zou worden. In het Amerikaanse Boston waren er net wat dozen thee in de haven geworpen, tekenend voor de onvrede die in 1775 zou leiden tot de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. En in Dordrecht werd een tekengenootschap opgericht dat tot op de dag van vandaag bestaat.

Het oudste tekengenootschap van Nederland staat al het hele jaar in het teken van het jubileum, met een groot scala aan evenementen. De vlaggenparade is er daar één van. Onder begeleiding van een brassband en een in 250-jaar oude klederdracht gehesen oud-wethouder werden de vierentwintig vlaggen rondom de locatie van Pictura aan de Voorstraat onder de aandacht gebracht. Iedere vlag is uniek en door een individuele kunstenaar vervaardigd.

Diepere laag
Veel van de vlaggen dragen een diepere betekenis met zich mee. Zo hangt er een vlag met daarop een button die leest: Flying saucers are real, ofwel "Vliegende schotels bestaan echt!". Het is een verwijzing naar het fake news-tijdperk waar we in leven, waarin we de nieuwe realiteit moeten aanvaarden waarin fictie meer waarheid kan bevatten dan de werkelijkheid. Of neem het wiskundige ontwerp van Maarten Janssen, die met romeinse jaartallen het lange bestaan van Pictura eert. Wie de hoeveelheid tekens op de vlag telt komt uit op een zeer symbolisch aantal van 250 tekens.

Andere vlaggen zijn minder diepgaand, maar daardoor niet minder raak. Zo hangt er een vlag die bestaat uit een vlechwerk van de Israëlische en Palestijnse vlag, een bewerkte Russische driekleur en een opvallend zelfportret van de in Dordrecht gevestigde beeldend kunstenaar Nico Parlevliet.

De vlaggen zullen nog tot 31 oktober in de Voorstraat blijven hangen. Bekijk hieronder beelden van de feestelijke vlaggenparade.

Lees meer over:

Pictura|vlaggen|Voorstraat|

Lees ook

'Stop racende scooters op de Voorstraat!'

De Dordtse VVD wil dat er een einde wordt gemaakt aan racende scooters en brommers in voetgangersgeb...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Jubileum Pictura gevierd met tentoonstelling in Dordrechts Museum

Tekengenootschap Pictura bestaat volgend jaar precies 250 jaar. Daar wordt door de instelling zelf u...