Dordrecht, Netherlands

Vloedschotten moeten Dordrecht beschermen tegen hoog water

In het centrum van Dordrecht zijn deze week opnieuw de vloedschotten getest. Een belangrijk middel om de stad te beschermen tegen extreem hoge waterstanden. De schotten, die jaarlijks worden gecontroleerd, zijn tot op heden nog nooit daadwerkelijk ingezet.
Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 26 september 2024 08:59 | Aangepast op 26 september 2024 08:59
Ondanks het nooit inzetten van de schotten zijn de gemeente en waterschap Hollandse Delta er alert op dat Dordrecht goed voorbereid is op mogelijke stormen en overstromingen. Cicilia Rijsdijk, heemraad bij het waterschap, benadrukt het gevaar van water: "We kunnen water niet sturen. We moeten met zijn allen daarom waterbewuster worden."

De vloedschotten worden pas geplaatst bij een waterstand die het N.A.P. 2 meter 80 overstijgt. Met deze schotten kan de stad bestand zijn tegen een waterpeil dat het N.A.P. maar liefst 3 meter 30 boverstijgt. Het doel is om te voorkomen dat het water op en over de Voorstraat stroomt. Deze historische straat, die niet alleen een belangrijke winkelstraat is maar ook dienstdoet als dijk, speelt een cruciale rol in de bescherming van de stad tegen het water.

Hoogste waterstand 2010
De hoogste waterstand die Dordrecht de afgelopen jaren heeft meegemaakt, werd gemeten in 2010. Toen steeg het water tot 2 meter 24, ruim onder de drempel van 2 meter 80 waarbij de vloedschotten nodig zouden zijn. Hoewel de schotten toen niet ingezet hoefden te worden, blijft het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijk extremere situaties.

De schotten die tussen de winkels en de Voorstraat worden geplaatst, zijn specifiek bedoeld om te voorkomen dat het water de straat over spoelt, en niet per se om individuele winkels te beschermen. Dit benadrukt het belang van de Voorstraat als dijk, die een sleutelrol speelt in het beschermen van het centrum van Dordrecht tegen het wassende water.

De jaarlijkse testen zijn volgens de gemeente een herinnering aan de noodzaak van een goed functionerend waterbeheersingssysteem in een stad die door haar ligging kwetsbaar is voor overstromingen. Dordrecht is trots op haar voorbereiding en doet er alles aan om bij een extreme waterstand klaar te staan. Vindt ook wethouder Binnenstad Maarten Burggraaf. "We moeten er op deze manier voor zorgen dat als het een keer mis gaat, het ook gelijk goed gaat."

Kijk hieronder de reportage over de vloedschottesten:

Meest gelezen

Flatbewoners ontdaan: overlijden buurvrouw onopgemerkt

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 21 sep 2024 09:00

Lees ook

Vaarverbod binnenstad nog zeker twee weken van kracht

Het vaarverbod achter de Grotekerksbuurt blijft nog zeker twee weken van kracht. Dat laat Omgevingsd...

Tientallen plantenbakken als volgende stap verfraaiing binnenstad

Deze woensdag gaf wethouder Maarten Burggraaf in het bijzijn van een twintigtal ondernemers uit de D...

Boa's en politie gaan overlast binnenstad te lijf

Handhavers van de gemeente Dordrecht en de politie hebben donderdag verschillende boetes uitgedeeld ...

Straks helemaal niet, of toch wel parkeren op de Aardappelmarkt?

Bewoners van de Dordtse Aardappelmarkt zweven tussen hoop en vrees. Onlangs is de kade grenzend aan ...

Britse journalist lovend over Dordrecht: 'Doet me denken aan oogverblindende grachten van Venetië'

Al jaren heeft hoofdstad Amsterdam te maken met massatoerisme. De Britse krant i denkt graag mee en ...

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...