Dordrecht, Netherlands

Volgens de Dordtse VVD mogen de gele vuilniszakken de prullenbak in

De Dordtse VVD wil de gele zakken voor plastic afval uit het straatbeeld laten verdwijnen. Dordtse bewoners hangen de zakken aan palen, maar vaak gebeurt dat een lange tijd voordat ze opgehaald worden. Daardoor pikken vogels ze open en het afval dat daaruit valt is dan weer een festijn voor ratten. En daar ergeren bewoners zich groen en geel aan.
Ylva Verbeek | 23 juli 2024 15:57 | Aangepast op 23 juli 2024 15:57
"Officieel mag je de zakken niet zo ver van tevoren buiten hangen, maar als je bijvoorbeeld klein behuisd bent wil je de zakken zo snel mogelijk buiten zetten¨, zegt Alexander Kuhlmann van de Dordtse VVD. Daarbij komt dat de kroonhaken om de zakken aan de lantaarnpalen te hangen vaak ontbreken.

Alternatieven
Op verschillende locaties in Dordrecht zijn de gele zakken al verdwenen. Zo staat er in de Cornelis de Wittstraat inmiddels een ondergrondse plastic afvalcontainer en op het afvaleiland in de wijk Stadswerven staan meerdere bovengrondse afvalcontainers.

"Voor mensen met een redelijke tuin, bieden we oranje kliko's aan. Daarbij hebben mensen nog steeds de keuze voor de gele zakken, maar de meesten kiezen voor de kliko's. Je moet niemand dwingen¨, vervolgt Kuhlmann zijn verhaal. Volgens de VVD, die samen optrekt met de VSP in dit geval, is het nu hoog tijd om de proef, waarbij ondergrondse containers in een buurt gebruikt kunnen worden zonder pasjes, van start te laten gaan. Deze stond al in de motie 'AfvalZen' van juli 2023, maar is nog niet gestart.
Ergernis
Het zwerfafvalprobleem is niet nieuw en maakt veel los bij bewoners: "Het lijkt wel een derdewereldland hier¨, zegt iemand bij winkelcentrum Crabbehof. De meeste mensen die wij in verschillende Dordtse wijken spreken, ergeren zich een ongeluk aan het afval op straat. "Het ligt aan het beleid van de gemeente, maar ook aan de mentaliteit van de bewoners; ze zetten steeds makkelijker het afval naast de container. Dat laat HVC dan staan, wanneer ze de containers leeghalen.”

In Krispijn beklaagt een bewoonster zich over de volle ondergrondse containers. "Ik heb een pasje, maar ik kan vaak alsnog mijn afval niet kwijt, omdat alles vol zit. Er moeten veel meer containers bij." Ook ervaart zij 'afvaltoerisme': "Vaak belandt afval van anderen in mijn kliko."

Opvoeden
Dordtenaren zelf hebben genoeg ideeën over oplossingen. Zo vindt een bewoonster die in de buurt van het winkelcentrum woont dat er genoeg ruimte is voor boven- of ondergrondse containers rondom Crabbehof. Ook pleiten velen voor containers zónder pasjes. Een enkeling legt het probleem bij de mensen zelf neer. “Je moet ze opvoeden.”


"Als je de zak een avond van tevoren ophangt in plaats van twee weken van tevoren, werkt het gewoon goed." Maar Kuhlmann benadrukt de verantwoordelijkheid die de gemeente volgens hem moet nemen. “We hebben een stip op de horizon nodig, waarbij je mensen het zo makkelijk mogelijk maakt om hun afval kwijt te kunnen. En als mensen het dan toch nog fout doen, dan dient er een boete te komen.”

Lees meer over:

zwerfafval|VVD|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Grof afval? Lever het in je eigen buurt in tijdens de opruimdagen

De gemeente organiseert ook dit jaar weer opruimdagen en pop-up milieustraten in de Dordtse wijken. ...

Biesbosch een stukje schoner door opruimactie

Zo'n 180 vrijwilligers staken zaterdagochtend de handen uit de mouwen. Gewapend met grijpers en afva...

Nog steeds geen oplossing voor ontsluiting Wilgenwende

De VVD en CU-SGP hebben vragen gesteld aan het college over de situatie in de Dordtse wijk Wilgenwen...