Dordrecht, Netherlands

Vuurwerkvrije zones in Papendrecht: waar is vuurwerk afsteken dit jaar verboden?

Al tien jaar vind je in Papendrecht vuurwerkvrije zones en ook dit jaar is dat weer het geval. Vorige jaar waren er 13 zones waar geen vuurwerk afgestoken mocht worden. Dit jaar gaat daar één vanaf en komen er nog twee plekken bij. In totaal komen er dus 14 vuurwerkvrije zones.
Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 25 oktober 2024 15:26 | Aangepast op 25 oktober 2024 15:26
Met de gemeenteraad is de afspraak gemaakt dat het college het aantal vuurwerkvrije zones jaarlijks uitbreidt met één extra zone. Dit jaar komen er twee nieuwe zones bij vanwege de zone bij de Anthony Fokkerweg die van de lijst wordt gehaald. Dit is omdat de crisisnoodopvangboot daar weg is.

Deze vuurwerkvrije zones zijn niet nieuw. “De gemeente Papendrecht maakt al ruim 10 jaar gebruik van vuurwerkvrije zones.” Vertelt Marit Israël, communicatieadviseur bij gemeente Papendrecht. “In de vuurwerkvrije zones wordt, gedurende de afsteektijden op 31 december van 18.00 uur tot 2.00 uur, toezicht gehouden door boa's en toezichthouders. Jaarlijks huren we hiervoor extra capaciteit in en doen we extra ons best om ervoor te zorgen dat de regels van de vuurwerkvrije zones te waarborgen.”

De inwoners vinden de zones een prima idee. "Ik vind het een goede zaak. Wat mij betreft mag het in heel nederland vuurwerk vrij zijn." Een andere man vult daaropaan: "We moeten er wel voor zorgen dat het handhaafbaar blijft. Want misschien dat op deze manier het probleem zich alleen verschuift. Ze kunnen altijd wel ergens anders gaan afsteken."

Enquête
Deze nieuwe zones kunnen gekozen worden door middel van een enquête onder inwoners en ondernemers. De vragenlijst kan tot en met 13 november ingevuld worden via een website van de gemeente of via een papierenversie die bij de receptie van het gemeentehuis ingevuld kan worden.

Een woordvoerder van de gemeente: “We hebben donderdag de enquête verspreid via verschillende kanalen. De teller staat op dit moment op 120 deelnemers. Dit zijn alleen de respondenten die de online enquête hebben ingevuld.”

Beslissing
Bij de uiteindelijke beslissing van het college wordt een aantal criteria in ogenschouw genomen: is er voldoende onderbouwing, heeft het betrekking op een losloopgebied voor honden, een natuurgebied of een seniorencomplex? Ook wordt er gekeken naar of er genoeg steun is vanuit de buurt.

Als laatste kijkt het college naar het aantal meldingen van vuurwerkoverlast en schade in openbare ruimte van voorgaande jaren. Midden december geeft het gemeentebestuur aan welke nieuwe zones zijn toegevoegd aan het vuurwerkvrije deel van Papendrecht.

Lees meer over:

Vuurwerk|Vuurwerkvrije zone|

Meest gelezen

Sinterklaasintocht Dordrecht: gloednieuwe route en feestelijke afsluiting

Redactie RTV Dordrecht | Jasmijn Thomassen | 24 okt 2024 16:17

Basisscholen verhuizen naar nieuwe plekken binnen Dordt: nodig voor de toekomst

Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 23 okt 2024 14:48

Lees ook

Explosie bij voordeur in Hardinxveld-Giessendam

Bij de voordeur van een woning aan de Sluisweg in Hardinxveld-Giessendam heeft in de nacht van dinsd...

Vroege vuurwerkdiscussie laait op in Dordtse gemeenteraad

De zomer moet nog beginnen, maar in de Dordtse politiek gaat het al over het vuurwerk tijdens oud en...

Oud en Nieuw relatief rustig verlopen in Dordt

De jaarwisseling is in Dordrecht en de andere Drechtsteden zonder al te grote incidenten verlopen. D...

Vuurwerkverkoop van start

Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat het bij vuurwerkliefhebbers weer begint te ...

Burgemeester Kolff: "We hebben raddraaiers tijdens de jaarwisseling op de korrel"

De Dordtse VVD heeft burgemeester Kolff gevraagd keihard op te treden tegen mensen die tijdens de ja...

Dordrecht niet vuurwerkvrij, Partij voor de Dieren opent meldpunt

In 16 gemeenten mag je tijdens de komende jaarwisseling nergens vuurwerk afsteken. Vorig jaar waren ...