Dordrecht, Netherlands

Wim van der Kruijff nieuwe CDA-wethouder Dordrecht

Van der Kruijff tijdens een debat in de gemeenteraad
De CDA-fractie in Dordrecht draagt Wim van der Kruijff voor als nieuwe wethouder. Hij is daarmee de opvolger van Peter Heijkoop, die vorige week werd voorgedragen als burgemeester van Leiden. Met van der Kruijff krijgt de stad Dordrecht volgens het CDA opnieuw een “warme en sociale persoonlijkheid die gericht is op verbinding”.
Trevyn van Houwelingen | 16 juli 2024 09:00 | Aangepast op 16 juli 2024 07:54
Wim van der Kruijff is geboren en getogen in Weesp, studeerde rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en heeft vier jaar in Rotterdam voor de klas gestaan op het MBO. Daarnaast werkte hij 30 jaar in de IT-sector. Van der Kruijff woont sinds 1984 in Dordrecht en zit, met een korte onderbreking van vier jaar, al sinds 2001 als raadslid voor het CDA in de Dordtse gemeenteraad. Van zijn 19 jaren in de raad spendeerde hij er 12 als fractievoorzitter van de christendemocraten.

Als vrijwilliger is hij actief bij de Protestantse Zorggroep Crabbehoven als voorzitter van de identiteitsraad. In deze rol adviseert hij de bestuurder en Raad van Toezicht over de borging en praktische vertaling van de christelijke identiteit in zorg en zingeving voor bewoners en personeel, ongeacht hun achtergrond en levensovertuiging. Hij is ook vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente rondom de Andreaskerk in Wielwijk, waar hij voorzitter is van de kerkenraad.

De oud-fractievoorzitter geeft aan enthousiast te zijn om zijn jarenlange ervaring in te zetten voor de inwoners van Dordrecht. Daarbij zijn er genoeg zaken om aan te pakken: “Er spelen grote vraagstukken rondom huisvesting, vergrijzing, armoede, afnemende onderlinge verbondenheid en toenemende vereenzaming bij onze senioren en jongeren.” Volgens Van der Kruijff is het daarom van belang om als overheid samen met verenigingen, instellingen en initiatieven uit de samenleving het verschil te maken voor de Dordtenaar.

De huidige fractievoorzitter van het CDA, Franciske van Vugt-Roose, is verheugd met de voordracht: "Wij zijn blij dat we in de persoon van Wim een ervaren en betrokken CDA-er kunnen voordragen die zijn sporen heeft verdiend. Hij heeft een groot netwerk in de Dordtse gemeenschap en het vermogen om het CDA-gedachtengoed van omzien naar elkaar en een betrouwbare en nabije overheid op verbindende wijze uit te dragen en vorm te geven. Daarnaast is hij voorzien van een gezonde dosis mensenkennis. Dit alles bij elkaar maakt hem voor ons de ideale kandidaat voor dit ambt."

Het sociale hart van de te benoemen wethouder werd vorig jaar tijdens een raadsvergadering over te slopen woningen aan de Weeskinderendijk nog goed duidelijk, toen kwam het tot een verhit debat met leden van coalitiegenoot VVD.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Wethouder Peter Heijkoop voorgedragen als burgemeester Leiden

Wethouder Peter Heijkoop vertrekt uit Dordrecht en wordt burgemeester van Leiden. Hij vervangt de ti...

CDA Ridderkerk draagt Ton Overheid voor als kandidaat wethouder

De fractie van het CDA Ridderkerk heeft besloten om Ton Overheid voor te dragen als kandidaat wethou...

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoo...

Heijkoop niet beschikbaar als CDA-lijsttrekker: ‘Goed naar mijn zin in Dordrecht’

Peter Heijkoop wordt niet de nieuwe lijsttrekker voor het CDA. Dat zegt de Dordtse wethouder donderd...

CDA: Dordrecht, doe meer voor muziekschool

Het Dordtse CDA vindt dat de gemeente Dordrecht een serieuze poging moet doen om de Dordtse Muzieksc...