"Omdat de molenbouw en scheepsbouw door de geschiedenis heen met elkaar verbonden zijn geweest is de link naar maritieme industrie snel gelegd", legt Cees uit. "We willen ook kijken of we een replica van een VOC-schip hierheen kunnen halen om tentoon te stellen in de hal."
Dat moet de replica van de Halve Maen worden, een schip waarmee ooit Willem Barentsz een route naar het oosten via de Noordpool probeerde te vinden. Die replica ligt nu nog in Kampen, maar Cees heeft goede hoop het naar Dordrecht te halen.
Naast de museumkant van de plannen, hoopt Cees van der Vlist dat hij de gemeente kan paaien door ook een leertraject in de hal op te zetten. Er zou een ruimte moeten komen waar studenten van het Da Vinci College kunnen leren hoe je een molen bouwt. Verder reserveert hij nog een ruimte voor de organisatie achter het binnenvaartmuseum op de Siegfried.
Verkoopproces
Qua idee sluit het aan bij wat de gemeente voor ogen heeft. Maar of dat ook genoeg is om door de gemeente geselecteerd te worden is de vraag. Vastgoedwethouder Tanja de Jonge liet deze week tijdens een vergadering over de nieuwe poging tot verkoop duidelijk weten niet van plan te zijn nogmaals met lege handen te eindigen.
"We hebben deze keer speciaal gekozen voor een selectieproces en een daarop volgend gunningsproces. In de selectiefase gaan we veel beter kijken naar de globale plannen en of die wel passen bij onze ideeën voor de hal", aldus De Jonge. Tijdens diezelfde vergadering liet de wethouder ook weten dat al zo'n vijftig geïnteresseerden zich op de één of andere manier bij de gemeente hebben gemeld.
Na de eerste schifting komen er een vijftal initiatieven in de 'gunningsfase' . "Dan wordt gevraagd met een uitgeschreven plan te komen en een bod voor de hal in te dienen", aldus de wethouder. Bij een bod wordt de kwaliteit van de ingediende plannen afgewogen tegen de hoogte van het bod. Daarbij telt de kwaliteit van de plannen voor tachtig procent mee en het bod voor twintig procent.