Dordrecht, Netherlands

Wordt Biesboschhal een historisch centrum voor molen- en scheepsbouw?

Een VOC-schip op het droge en een molen op de kade. Een groots plan om van de Dordtse Biesboschhal een museum te maken, ligt samen met een tiental andere initiatieven klaar om werkelijkheid te worden. De gemeente doet een nieuwe poging om de oude hal te verkopen. Maar lukt het nu wel om de voormalige machinefabriek nieuw leven in te blazen?
Trevyn van Houwelingen | 16 april 2025 17:00 | Aangepast op 16 april 2025 15:01
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag werd vastgesteld op welke manier dat moet gaan gebeuren. Want een deceptie zoals bij de vorige verkooppoging moet worden voorkomen. In 2020 werd door de gemeente Dordrecht namelijk al besloten om de industriële fabriekshal aan het Wantij van de hand te doen. Ondanks acht potentiële overnamekandidaten lukte het toen geen enkele initiatiefnemer om tot een overeenkomst met de gemeente te komen.

Bij de nieuwe poging wordt in tegenstelling tot de vorige keer alleen nog maar gezocht naar initiatiefnemers die de hal willen kopen. Huur is geen optie meer. Ook zoekt het stadsbestuur naar een plan dat recht doet aan de locatie. Daarbij denkt men aan een nadruk op de maritieme industrie, de historie van de plek en een link met de stad Dordrecht of de Drechtsteden.

Molens
Eén van de in totaal vijftig geïnteresseerden is Cees van der Vlist. Hij werkte jaren als algemeen bestuurder bij SWEK, de stichting achter de molens van Kinderdijk. Als iemand weet hoe om te gaan met oud erfgoed is hij het wel. Van der Vlist heeft grootse plannen: er moet een heus molencentrum ontstaan. Daar kunnen bezoekers alles leren over molens. In zijn plannen zal er zelfs een overdekte molen naast de hal verrijzen.
Cees van der Vlist presenteert zijn plannen voor de hal. RTV Dordrecht / de Streekomroep
"Omdat de molenbouw en scheepsbouw door de geschiedenis heen met elkaar verbonden zijn geweest is de link naar maritieme industrie snel gelegd", legt Cees uit. "We willen ook kijken of we een replica van een VOC-schip hierheen kunnen halen om tentoon te stellen in de hal."

Dat moet de replica van de Halve Maen worden, een schip waarmee ooit Willem Barentsz een route naar het oosten via de Noordpool probeerde te vinden. Die replica ligt nu nog in Kampen, maar Cees heeft goede hoop het naar Dordrecht te halen.

Naast de museumkant van de plannen, hoopt Cees van der Vlist dat hij de gemeente kan paaien door ook een leertraject in de hal op te zetten. Er zou een ruimte moeten komen waar studenten van het Da Vinci College kunnen leren hoe je een molen bouwt. Verder reserveert hij nog een ruimte voor de organisatie achter het binnenvaartmuseum op de Siegfried.

Verkoopproces
Qua idee sluit het aan bij wat de gemeente voor ogen heeft. Maar of dat ook genoeg is om door de gemeente geselecteerd te worden is de vraag. Vastgoedwethouder Tanja de Jonge liet deze week tijdens een vergadering over de nieuwe poging tot verkoop duidelijk weten niet van plan te zijn nogmaals met lege handen te eindigen.

"We hebben deze keer speciaal gekozen voor een selectieproces en een daarop volgend gunningsproces. In de selectiefase gaan we veel beter kijken naar de globale plannen en of die wel passen bij onze ideeën voor de hal", aldus De Jonge. Tijdens diezelfde vergadering liet de wethouder ook weten dat al zo'n vijftig geïnteresseerden zich op de één of andere manier bij de gemeente hebben gemeld.

Na de eerste schifting komen er een vijftal initiatieven in de 'gunningsfase' . "Dan wordt gevraagd met een uitgeschreven plan te komen en een bod voor de hal in te dienen", aldus de wethouder. Bij een bod wordt de kwaliteit van de ingediende plannen afgewogen tegen de hoogte van het bod. Daarbij telt de kwaliteit van de plannen voor tachtig procent mee en het bod voor twintig procent.
De plannen van van der Vlist zijn al door een architect uitgetekend. Lüchinger Architects
Sanering
Over de hoogte van zijn bod laat Cees van der Vlist nog niet in zijn kaarten kijken, maar hij moet in ieder geval rekening houden met hoge saneringskosten. In en rondom de Biesboschhal is het roestwerende materiaal Chroom-6 aangetroffen. Die stof is kankerverwekkend en kan ernstige ziekten veroorzaken. Daarnaast is er onder meer asbest in de buurt aangetroffen.

De gemeente heeft het pand tot nog toe alleen onderhouden, maar geen geld gestoken in het weghalen van de stoffen. De saneringskosten kunnen in de tonnen lopen en zullen betaald moeten worden door de gekozen exploitant. Cees van der Vlist deinst niet terug voor het saneringsproces. Hij is al bezig met het uitwerken van zijn plannen, waarover hij heel duidelijk is: "Wij hebben gewoon het beste plan, dus kom maar op met die selectieronde."

Uiteindelijk wordt één initiatiefnemer gekozen waaraan de gemeente de hal nog dit jaar hoopt te verkopen. Bekijk hieronder ook een video over de mogelijke verkoop van de Biesboschhal en de plannen van Cees van der Vlist.

Lees meer over:

verkoop|biesboschhal|

Meest gelezen

Parkeergarage Spuihaven per direct gesloten

Redactie Streek 56 | 15 apr 2025 15:00

Bezorgwagen supermarkt rolt water in

Redactie Streek 56 | RTV Ridderkerk | 17 apr 2025 20:48

Lees ook

Dit is de line-up van studentenfeest ‘DS Festival’ in Dordrecht

De line-up van ‘DS Festival’ is bekend en staat vol met Urban artiesten. Dat is een feest speciaal v...

Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de hu...

Biesboschhal het decor voor nieuw vierdaags cultuurevenement

Het monument de Biesboschhal op de Staart wordt donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober d...