De wethouder is blij dat het beeld van de Vader des Vaderlands in de stad komt, vooral omdat het een cadeau van de Koning Willem I stichting is. "Willem van Oranje heeft echt een band met Dordrecht. Hij heeft hier gelogeerd in de Berckepoort en hij heeft in het land een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheid, godsdienstvrijheid en dergelijke."
Afvalcontainer
Aan de achterkant van die poort wordt het standbeeld in de loop van 2019 geplaatst. Gewoon Dordt diende tijdens de gemeenteraadsvergadering een petitie in tegen die locatie. Zij vinden de plek naast een prullenbak geen waarde doen aan het beeld.
Die motie is verworpen, maar Sleeking snapt de vraagtekens bij de plek wel. "Ik heb ook kritisch naar deze locatie gekeken. Juist omdat er een afvalcontainer staat. Eigenlijk zou je die plek ook geschoond willen hebben en het beeld de aandacht geven die het verdiend."
Daarbij wisten de kunstenaars die het beeld ontwierpen waar Willem van Oranje in Dordt moest komen te staan en zijn met die locatie aan de slag gegaan. De gemeente wil Het Hof, wat als betere locatie genoemd wordt, vrijhouden, om daar andere activiteiten te kunnen organiseren. De wethouder zegt dat er nog bekeken wordt wat er met de container gaat gebeuren.
Rouwbanden
Niet iedereen is blij met de komst van het beeld. Een van de tegenstanders was Wouter van der Spoel, hij startte eerder dit jaar een petitie om het beeld tegen te houden. Volgens hem is er geen plek voor Willem van Oranje in de stad van de republikeinen Johan en Cornelis de Witt, die in 1672 zijn vermoord door aanhangers van het Koningshuis. De petitie werd zo'n duizend keer ondertekend.
"Het is geen hele grote verrassing. Bij de adviescommissievergadering een paar weken geleden voelde je al aan: dit gaat hem niet worden in de gemeenteraad. Het is inderdaad jammer, maar we zullen er niet heel slecht van slapen vannacht."
Van der Spoel had aangekondigd verdere stappen te ondernemen als de gemeenteraad instemde met de komst van het standbeeld, maar daar ziet hij vanaf. "We hebben uitgezocht wat we daarvoor moesten doen, dat is 5 duizend handtekeningen ophalen. Maar dan moeten al die mensen naar het Stadskantoor toekomen. Dat is niet haalbaar. We hebben nu zoiets: de gemeenteraad heeft besloten, daar moeten we het meedoen."
Maar de tegenstanders van het beeld leggen zich niet zonder slag of stoot bij de nederlaag neer. "We zullen onze rouwbanden omdoen als het beeld wordt geplaatst", grapt Van der Spoel voor de RTV Dordrecht camera.
Sleeking wil tegenstanders van Willem van Oranje gelegenheid geven hun mening te blijven uiten. "Laten we de ruimte bieden om in lezingen of een debat voor- en tegenstanders in gesprek te laten gaan. Dat kun je jaarlijks doen rond de 19e juli of met de Johan de Wittlezing. Mensen moeten de vrijheid hebben en krijgen om hun mening te uiten."