Dordrecht, Netherlands

3500 dagen taxeren en de nog altijd is Arie verknocht aan oude boeken

Arie Molendijk is een bekende in de wereld van het antiquarische boekenbedrijf. Onlangs vierde hij zijn 3500ste taxatiedag. Dus voor wie nog een oud boek of een oude ansichtkaart had liggen in Papendrecht mocht langskomen.
Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 2 januari 2025 13:01 | Aangepast op 2 januari 2025 13:01
Van jongs af aan was Arie al gefascineerd door boeken. "Ik ben tussen de boeken opgegroeid," vertelt hij. "Mijn vader had een indrukwekkende collectie oude boeken die ik als kind stiekem bekeek en soms zelfs na tekende. Mijn liefde voor oude boeken komt van hem."

Zijn reis naar het vak van taxateur begon echter met een praktische interesse in het verzamelen. "Van mijn moeder weet ik dat ik in de box al intensief met oude kranten bezig was, de titels rangschikkend en 'lezend' in een onverstaanbaar taaltje. Al vroeg werd het verzamelen en taxeren mijn tweede natuur."

Taxatiemiddag in Papendrecht
Op 13 december was Arie te gast in de bibliotheek van Papendrecht voor zo'n taxatiemiddag, waar hij oude boeken, brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten taxeerde. "Mijn taxaties zijn altijd gebaseerd op recente veilingsresultaten," vertelt hij. "Ik geef altijd persoonlijke uitleg over de waarde van elk boek, wat het vak zo waardevol maakt voor zowel de eigenaar als voor mezelf."
Arie Molendijk blijft een gedreven en gepassioneerd taxateur die met respect en enthousiasme het oude boek in ere houdt. "Er is altijd iets nieuws te ontdekken, dat maakt dit vak zo bijzonder."

Het fascinerende vak van taxeren
Wat Arie het meeste aantrekt in zijn vak is de constante verrassing. "Elke taxatiedag is anders. Ik ga zonder verwachtingen, en dat maakt het spannend," zegt hij. "De ontmoetingen met mensen en het ontdekken van onbekende boeken, boeken die nergens te vinden zijn, of die voor het laatst in een veiling uit 1863 stonden—dat is wat het werk voor mij zo boeiend maakt."

Arie benadrukt dat taxeren meer is dan alleen het noemen van een prijs. "Het gaat niet om de winkelwaarde, maar de veilingwaarde. Mensen willen weten waarom een boek zo veel of zo weinig waard is. Dat maakt het vak zoveel interessanter," legt hij uit.

Een simpel verdienmodel
Arie Molendijk heeft een eenvoudig verdienmodel: hij koopt boeken, taxeert ze en verkoopt ze met een marge. "Het gaat mij niet om enorme winsten, maar om het plezier van het werk," zegt hij.

De toekomst van de antiquarische boekhandel ziet Arie met gemengde gevoelens tegemoet. "De komst van internet heeft veel veranderd. Het is niet meer zo gezellig als vroeger, maar de belangstelling voor oude boeken blijft bestaan, vooral op veilingen," zegt hij. "Nieuwe verzamelaars komen er altijd, maar de prijzen worden steeds hoger, vooral voor theologische boeken."

"Maar," voegt hij toe, "er blijft altijd een markt voor zeldzame boeken. En dat is het mooiste van het vak: de zoektocht naar die boeken die de tand des tijds hebben doorstaan."

Bekijk hieronder de video die wij maakten over de taxateur in de Papendrechtse bieb.

Lees meer over:

taxatie|Papendrecht|

Lees ook

Kerk sluit vanwege hoge kosten, mis vanaf nu in buurgemeente

De kogel is door de kerk: in 2027 wordt het Rooms-katholieke Kerkgebouw aan de Seringenstraat in Pap...

Roy Hoornweg te gast in ‘Appeltaart of Boterkoek'

In de eerste uitzending van ‘Appeltaart of Boterkoek' in 2025 heeft Wim de Leur een gesprek met de b...

Acht delen en nog altijd niet klaar: Papendrechtse historie in boekvorm

Over een stad als Rome kan een historicus zijn hele leven schrijven en nog geen deuk in dat histori...

Burgemeester sluit pand na explosie in Papendrecht

Burgemeester Margreet van Driel van Papendrecht heeft besloten een bedrijfspand met spoed te sluiten...

Wie is de held van Papendrecht?

Welke Papendrechtse jongere is in uw ogen een held en verdient een jeugdlintje? De gemeente Papendre...

Papendrecht onderzoekt mogelijkheid voor 100 nieuwe woningen

Papendrecht krijgt er mogelijk honderd gloednieuwe woningen bij. De gemeente en projectontwikkelaar ...