Dordrecht, Netherlands

'Aan mij de taak om te zorgen dat veiligheid op een goed niveau blijft'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht kregen allemaal een nieuwe burgemeester. Hoe is het deze nieuwe bestuurdersbevallen in de betreffende gemeente? We vragen het vandaag aan Jan Willem Boersma, burgemeester van Alblasserdam
Coen Theuwis | Redactie Streek 56 | 24 augustus 2024 12:00 | Aangepast op 31 augustus 2024 11:45
Waarom koos u voor het burgemeesterschap?
"Het veiligheidsaspect waar je als burgemeester mee te maken krijgt spreekt mij erg aan. Ik heb heel mijn leven in het veiligheidsdomein gewerkt. Als ambtenaar bij verschillende gemeentes, bij het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie. Dus veiligheid en de rol die je als burgemeester daarin hebt past mij wel."

Hoe bevalt het burgemeesterschap tot nu toe?
"Ik vind de afwisseling van het werk zo leuk. Elke dag is anders. Echt de burgervaderrol die je kunt hebben. Je deelt mooie en verdrietige momenten. Als burgemeester voel ik mij al echt onderdeel van het dorp."

"Bij zichtbare momenten een rol hebben, waarin je waardering hebt voor wat mensen voor de gemeenschap betekenen, vind ik belangrijk. Maar ik wil ook graag de aanspreekbare en benaderbare burgemeester zijn. Dus ik ga graag het dorp in als er dingen te doen zijn. Het contact met mensen, daar doe ik het allemaal voor."

Waarin heeft Alblasserdam u echt verrast?
"Het dorp is diverser dan ik van tevoren had gedacht. Mensen hebben misschien het beeld van Alblasserdam als traditioneel christelijk dorp met een gemeenschap van arbeiders. Uiteraard hebben we veel kerken, maar we hebben ook een moskee en inwoners die niet geloven. Het is echt een gemengd dorp. Daarnaast is het een gemeente waar veel gebeurt, met actieve verenigingen en ondernemens."

"Natuurlijk wist ik veel van deze dingen al voordat ik solliciteerde. Maar als je er middenin staat, dan pas ervaar je hoe enthousiast inwoners zijn in wat ze doen en met elkaar de schouders eronder zetten om dingen voor elkaar te krijgen. Daar ben ik wel door verrast."

Wat zijn uw favoriete plekken in Alblasserdam?
"Dat zijn meerdere plekken. Ik woon zelf op de dijk aan het water (de Noord red.). Een andere mooie plek is waar je vanuit ons dorp uitkijkt op de molens van Kinderdijk. De rivier de Alblas is ook zo'n prachtige plek. Terwijl ik eigenlijk geen watermens ben, kan ik enorm van de combinatie tussen het groen en het water in en rond het dorp genieten."

Wat zijn de komende tijd uitdagingen in de gemeente?
"Zorgen dat het dorp veilig blijft. Er gebeurt hier relatief weinig, maar we zitten vlakbij havens wat criminaliteit aantrekt. Maar ook hier is weleens een vuurwerkbom aan een woning gevonden en een paar jaar geleden was er een schietincident op een zorgboerderij. Het zijn incidenten, maar die tasten wel het veiligheidsgevoel van de inwoners aan. Aan mij de taak om te zorgen dat de veiligheid en de beleving daarvan op een goed niveau blijven."

Wat is u tot nu toe het meest bijgebleven tijdens het burgemeesterschap?
"Wat mij het meest is bijgebleven is de verdrinking van een meisje uit Papendrecht in zwemplas het Lammetjeswiel in ons dorp. Zo'n incident heeft veel impact. Ik ben zelf ook vader en als burgemeester zit je er dan dicht op. Zoiets raakt je als mens. Tegelijkertijd moet ik als burgemeester enige afstand bewaren. Het is dan zoeken naar een goede balans tussen betrokkenheid en medeleven tonen en professioneel blijven in je rol."

"Aan de andere kant herinner ik mij gesprekken met mantelzorgers die ik heb gehad, waarin je hoort met welke inzet zij naar naasten omkijken. Dat vind ik echt de mooie kant van een dorp, dat je ziet dat mensen er voor elkaar zijn als er iets is."

Lees ook

Op zoek naar een nieuwe burgemeester: jouw mening wordt gevraagd

Na het vertrek van Wouter Kolff gaat de Dordtse gemeenteraad op zoek naar een opvolger. Maar wat voo...

Na zeven jaar afscheid van oud-burgemeester Kolff

Oud-burgemeester Kolff nam, na zeven jaar lang, op donderdag 29 augustus afscheid tijdens een beslot...

'Ik had nooit gedacht dat ik burgemeester zou worden'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hend...

'Ik wil onze samenleving menselijk houden'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendr...

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

De burgemeesterspost van Dordrecht zal vanaf september worden waargenomen door Peter van der Velden....

Wethouder Peter Heijkoop voorgedragen als burgemeester Leiden

Wethouder Peter Heijkoop vertrekt uit Dordrecht en wordt burgemeester van Leiden. Hij vervangt de ti...