Landelijk heeft 3,8 procent van de huiseigenaren in 2024 bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van hun woning.
WOZ-waarde
WOZ staat voor waardering onroerende zaken. Dit is een geschatte waarde van een woning, die wordt bepaald door de gemeente. De WOZ-waardering van een woning kan nog best impact hebben. Voor mensen die hun huis willen verkopen, is een hoge waardering gunstig, want potentiële kopers baseren hun bod vaak op de WOZ-waarde. Daar komt wel bij dat bij een hoge WOZ-waarde ook de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en inkomstenbelasting hoger wordt.
In 2024 steeg de gemiddelde WOZ-waardering landelijk met 4,5 procent. Dat gaan veel huiseigenaren in 2025 terugzien in hun gemeentelijke belastingen. Toch is het aantal bezwaren ten opzichte van 2023 landelijk 55,3 procent gedaald, meldt Independer.
In de streek
Dit is in de streek ook het geval. In Hendrik-Ido-Ambacht zijn in 2024 604 bezwaren gemaakt. In Papendrecht waren dit er 677. Voor beide gemeenten waren dit ruim 55 procent minder bezwaren dan het jaar ervoor. Ondanks deze daling is het aantal bezwaren in deze gemeenten nog steeds relatief hoog. Zij delen met 4,8 procent de vierde plek in Zuid-Holland met de meeste WOZ-bezwaren.
Dordrecht haalt de lijst net. De gemeente staat op plaats tien, met 4,3 procent van de huiseigenaren die bezwaar indienden op de schatting van hun woning in 2024.
Deze daling van 55 procent is kenmerkend voor de streek, behalve in Molenlanden en Sliedrecht. In Molenlanden daalde het aantal bezwaren met 30,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor minder hard dan in de andere gemeenten. Daar werden in 2024 op de WOZ-waarden van 692 woningen bezwaar gemaakt. In Sliedrecht daalde het aantal bezwaren juist sterker. Daar werden vorig jaar 386 bezwaren ingediend, ruim 65 procent minder dan in 2023.