Een coöperatieve Energy Hub heeft Peekstok samen met 14 andere ondernemers in de buurt opgezet om het probleem te tackelen. Met deze innovatieve oplossing kunnen bedrijven direct profiteren van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van de buurman, zónder het stroomnet extra te belasten.
Risico's vermijden
"Het mooie aan dit systeem is dat je helemaal geen extra kabels nodig hebt, je maakt gewoon gebruik van de bestaande infrastructuur", vertelt Johan Peekstok, eigenaar van Peekstok Machining & Construction
Peekstok kent de risico’s die kleven aan uitgestelde duurzaamheidsplannen. "Dat kan tot wel tien keer duurder uitpakken. Door nu in samenwerking en verduurzaming van de energiehuishouding te investeren, vermijden we toekomstige kosten. Bovendien blijven we onafhankelijk van de prijsgrillen en de toenemende druk op het stroomnet", geeft hij aan.
Groene ambities waarmakenHet opzetten van de Energy Hub had wel wat voeten in aarde. "Je moet voldoen aan een heleboel regels en er is nergens een voorbeeld om te volgen, omdat dit nog niet op deze manier wordt gedaan", legt Peekstok uit. Zo stuitte hij bijvoorbeeld op verzekeringsproblemen vanwege het risico op dakinstorting door de belasting van extra zonnepanelen.
Inmiddels zijn fincanciële instellingen er ook van doordrongen dat bedrijven hierbij geholpen moeten worden. Zo heeft de Rabobank speciale adviseurs die de risico's en de kansen voor ondernemers als Peekstok in kaart kunnen brengen. Waardoor de groene ambities veilig waargemaakt kunnen worden. "Ik heb een familiebedrijf te runnen en ik hoop dat mijn kinderen het in de toekomst zullen overnemen. Ik wil niet dat ze met een achterstand beginnen", besluit de directeur.