Dordrecht, Netherlands

Bewoners Ridderkerk reageren geschokt op ontdekking cocaïnewasserij: 'Kon flink misgaan'

Bewoners van de wijk West in Ridderkerk reageren geschokt op de vondst van de cocaïnewasserij. Maandagavond rook een buurtbewoner een acetonlucht, waarna diegene rond 19.30 de politie inschakelde. De bewoner van de betreffende hoekwoning aan de Acaciastraat is nog voortvluchtig. “De drugshandel is ineens dichtbij.”
Erik van Krimpen | Ylva Verbeek | 24 juli 2024 19:00 | Aangepast op 24 juli 2024 19:00
Bewoners blijven verbaasd achter. De buurvrouw die de hulpdiensten belde, rook ‘s morgens al een vreemde lucht. “Tijdens het avondeten werd de stank zo erg, dat we toch maar belden. Zoiets gebeurt altijd ergens anders, maar kan dus ook naast je gebeuren. Het heeft wel impact op je. Dat het zoiets kon zijn, hadden we nooit kunnen bedenken.”

Ze beseft later pas wat er had kunnen gebeuren. In Rotterdam-Zuid, nog geen 10 kilometer verderop, is het in januari van dit jaar ook flink misgegaan. “Het hele dak ligt vol met zonnepanelen, dan wil je niet denken wat er zou zijn gebeurd als het daadwerkelijk tot een ontploffing had geleid.”

Maar niet iedereen ligt wakker van het incident. “Het kan overal gebeuren. Verder is het nog steeds een rustige buurt”, zegt een bewoner. Volgens hem trokken de eigenaren voor de coronatijd in het pand. “Ze hebben het zes jaar volgehouden, voordat iemand iets opmerkte. De politie haalde tonnen uit het pand, maar we hebben nooit gezien dat iemand iets verdachts naar binnen of naar buiten bracht. Er stond altijd een grote televisie voor het raam, zodat niemand verder binnen kon kijken.”


Voorlichting
Of het zo lang geduurd heeft, is niet zeker. De politie doet verder onderzoek. Wel benadrukt een andere bewoonster dat voorlichting over hoe zo’n wasserij herkend kan worden nodig is. “Zodat iedereen signalen leert herkennen, zoals de geur of het zien van rook. Die rook werd in dit geval ook al eerder gezien, maar in plaats van te bellen naar hulpdiensten, meldde deze persoon het aan de bewoner zelf.” De buurvrouw beaamt dit. “We moeten met z’n allen alert zijn.”

De huurder van de woning is op het moment van schrijven nog voortvluchtig. Kort voordat de hulpdiensten aankwamen, verliet diegene het pand. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De burgemeester neemt de komende dagen stappen om de woning te kunnen sluiten. Dit gaat in overleg met woningcorporatie Wooncompas, beheerder van het huis.

Verschillende buurtbewoners bevestigen dat zij niet echt contact hadden met de eigenaren van het pand. “Het wisselde ook nog weleens wie er uit het pand kwam, of wat voor auto er voor de deur stond.” Als het pand in de toekomst een nieuwe eigenaar krijgt, hoopt de buurvrouw in ieder geval dat er een gezellig gezin komt wonen.

Bekijk hieronder de reportage die wij over de vondst maakten.

Lees meer over:

Ridderkerk|drugs|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Scholen en stadscentrum niet langer aangemerkt als veiligheidsrisicogebied

De middelbare scholen en het stadscentrum van Ridderkerk zijn weer 'veilig verklaard'. In de periode...

Forse drugsvondst leidt tot sluiting Zwijndrechtse garagebox

De Zwijndrechtse burgemeester Leon Anink heeft een garagebox aan de Lindelaan in Zwijndrecht voor ze...

Drugspand Ridderkerk gesloten door burgemeester

Een woning aan de Acaciastraat in Ridderkerk is vrijdag gesloten na de vondst van een cocaïnewasseri...

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...

Cocaïnewasserij in Ridderkerkse woonwijk aangetroffen, politie zoekt naar dader

Middenin een woonwijk in Ridderkerk trof de politie een cocaïnewasserij aan. Een alerte buurtbewoner...

Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten op Nieuw Reijerwaard

De gemeente Ridderkerk heeft onderzoek gedaan naar de huidige en toekomstige huisvestingsbehoefte va...