Dordrecht, Netherlands

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week tijd zelfs verdubbeld. Gijsbert Stok maakt zich zorgen om zijn geliefde schapen. De kudde van zo’n honderdzestig wollige beesten loopt rond op zijn zorgboerderij in Ridderkerk en in verschillende weides daaromheen. Vaccineren helpt volgens hem niet. Daarom doet de schapenhouder onderzoek naar andere preventieve maatregelen en pleit hij voor het delen van kennis.
Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 27 juli 2024 19:23 | Aangepast op 27 juli 2024 19:23
Wanneer we aankomen bij de zorgboerderij, geeft Stok een stevige handdruk. “Noem me maar boer Gijs”, zegt hij. Een tiental schapen staat aan de achterzijde van het gebouw. Ze worden verzorgd door cliënten die veel hebben meegemaakt in hun leven. “Daar kies ik de schapen ook op uit. Ze zijn zachtaardig.”

Hoewel de schapen nog gezond en wel rondlopen, maakt boer Gijs zich wel degelijk zorgen over het snel oprukkende blauwtongvirus. “Ik heb een bijzondere band met de beesten, het zou me aan het hart gaan als ze wat overkomt. Daarom wil ik er alles aan doen om dat te voorkomen, zodat ik me later niet voor mijn kop hoef te slaan”, vertelt hij.

Dat doet hij door enerzijds besmetting zo veel mogelijk te voorkomen en anderzijds de weerstand van zijn schapen hoog te houden, zodat zij een eventuele besmetting kunnen overleven. Vaccins bieden volgens hem geen oplossing. “Volgens de overheid maakt het de beesten sterker, maar het werkt niet. Tegenwoordig is alles doodmaken de eerste optie, maar daar zijn we veel te snel mee. We moeten het probleem juist in de kern aanpakken en ervoor zorgen dat de knut, de drager van het blauwtongvirus, zich zo min mogelijk nestelt.”

Andere aanpak
Boer Gijs kiest ervoor om de schaapsvacht in te smeren met knoflook en de vacht zelf kort te houden. “Zo willen stekende insecten zich hopelijk minder snel nestelen.” De schapenhouder heeft ideeën over wat wellicht beter zou zijn voor de vierpotige grasmaaiers.

Ook pleit hij voor andere regelgeving. “Zo moeten schapen verplicht binnen staan, maar dat werkt wellicht averechts. Ze hebben baat bij een gevarieerd eetpatroon. Als schapen door maatregelen pas laat in het jaar buiten komen, is het gras oud en krijgen ze de benodigde voedingsstoffen niet meer allemaal binnen. Gras alleen is niet voldoende en brokjes al helemaal niet. Dan daalt de weerstand en loop je eerder zo’n ziekte als het blauwtongvirus op.”

Het wordt al snel duidelijk dat boer Gijs veel onderzoek heeft gedaan. “Ik ben er al zeven jaar mee bezig. Ik denk dat we veel schakels missen. Zo bestrijden mensen de eikenprocessierups, wat er weer voor zorgt dat vogels minder te eten hebben. Die vogels helpen ook weer in het terugwerken van het aantal knutten.”

Hij wisselt graag kennis graag uit met zijn collega schapenhouders. “Voor de nieuwe generatie, die hier hopelijk verder mee aan de slag gaat”, zegt hij terwijl hij de schapen in de losloopweide aait. Boer Gijs tuurt in de verte. “Ik heb gezien hoe de schapen erbij lopen als ze het krijgen. Dat hoop ik toch echt niet mee te maken.”

Aantal besmettingen verdubbelt
Toch zou boer Gijs niet gek op moeten kijken als hij binnenkort wel degelijk schapen met blauwtongvirus aantreft. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte onlangs bekend dat het aantal besmettingen in minder dan een week tijd is verdubbeld. Het totaal aantal besmettingen stond gisteren op 791 en vorige week vrijdag nog op 318.

Lees meer over:

schapen|blauwtong|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Nog meer gevallen van blauwtong in de regio: teller staat op 7

Onze regio telt inmiddels zeven gevallen van het blauwtongvirus. Drie ervan zijn bevestigd, allemaal...

Eerste lammetje van het jaar geboren op Stadsboerderij Weizigt

Valentijnsdag stond voor Stadsboerderij Weizigt volledig in het teken van de geboorte van het eerste...

Voorjaar in Dordrecht: eerste lammetje geboren bij Weizigt

Beschuit met muisjes op Stadsboerderij Weizigt. Na vijf maanden is schapenmoeder Beertje bevallen va...