Volgens cijfers van de Verenigde Naties wordt 30 procent van alle vrouwen eens of vaker aangerand of verkracht. Daarnaast worden ieder jaar wereldwijd meer dan 80.000 vrouwen vermoord, vaak door een (ex-)partner of familielid. In Nederland is dat één vrouw iedere acht dagen. Om deze schaduwpandemie, zoals het internationale orgaan het geweld tegen vrouwen noemt, tegen te gaan is de campagne Orange the World op touw gezet.
Aangrijpend verhaal
De campagne in Dordrecht werd op maandagmiddag afgetrapt bij het Stadhuis. De toon werd meteen gezet, spreekster en ervaringsdeskundige Sanne Reitzema vertelde haar indrukwekkende en schokkende verhaal over hoe zij op jonge leeftijd slachtoffer werd van seksueel geweld. Haar aangrijpende verhaal werd gevolgd door een gedicht van Freddie den Beste, dat speciaal voor de gelegenheid was geschreven.
Om 17.00 werd onder grote belangstelling de ceremoniële lichtschakelaar omgezet door wethouder van der Linden, waarmee het Stadhuis en verschillende beeldbepalende gebouwen met oranje licht worden omgeven. Onder meer de Grote Kerk, Kunstmin, het Dordrechts museum en de Prins Clausbrug zijn tot en met 10 december verlicht met oranje lampen.
Ombudspunt
Mariëtte Pullen van de Soroptimistenclub Dordrecht, één van de initiatiefnemers om de campagne vorm te geven in Dordrecht, benadrukt het belang van de actie: "Het geweld tegen vrouwen is enorm toegenomen de laatste jaren. Het is echt een heel groot probleem." Pullen pleit voor ombudspunt in de stad, waar vrouwen en meisjes terecht kunnen als zij slachtoffer worden van huiselijk of seksueel geweld.